miercuri, 25 noiembrie 2009

Tehnici de manipulare

Bogdan Ficeac a scris cartea "Tehnici de manipulare" prin 1993, dupa ce a urmat cursurile Catedrei de psihologie socială de la Universitatea Stanford din California.
A fost scrisa pentru a evita in viitor o reintoarcere a ororilor comunismului.

Vreau sa va dau un citat din cartea lui. Cititi-l va rog, dar nu va lasati cuprinsi de prejudecati. O sa spun ce am de spus dupa.

"Adolf Hitler era un geniu al propagandei. El începuse să practice această artă încă din 1919, când a fost angajat ca ofiţer responsabil cu educaţia politică, în cadrul Regimentului I de puşcaşi din Bavaria. Întreaga lui activitate din acea perioadă s-a bazat pe analiza mijloacelor utilizate de propagandiştii englezi în timpul primului război mondial. Aceştia folosiseră un întreg arsenal de articole de presă, caricaturi groteşti, emisiuni radio¬fonice, imagini trucate pentru a-i prezenta pe soldaţii germani ca pe nişte barbari (huni, cum erau denumiţi pentru a se induce instinctiv asocierea cu imaginea triburilor de migratori). În plus, nemţii erau acuzaţi permanent de atrocităţi monstruoase, pre¬zentate cu o asemenea abilitate, încât până şi soldaţii germani ajunseseră să creadă că, într-adevăr, acestea fuseseră comise de unii camarazi de arme de-ai lor. Adolf Hitler a sesizat efectul devastator pe care l-a avut propaganda engleză chiar asupra mora¬lului soldaţilor şi civililor germani. Pe baza acestor observaţii a scris cartea sa de căpătâi, Mein Kampf, în care a preluat, printre altele, şi una dintre ideile fundamentale ale inamicului: Spune o minciună şi ea va prinde, la care a adăugat că propaganda trebuie să se adreseze maselor şi că ea trebuie să se concentreze doar asupra câtorva puncte care să fie repetate la nesfârşit."

EVIDENT CA NU COMPAR SITUATIA DE ACUM DIN ROMANIA CU VREMEA IN CARE TRAIA HITLER!!!

Insa, anumite realitati raman constante in timp. OAMENII VOR PUTEA FI INTOTDEAUNA MANIPULATI.

"Spune o minciună şi ea va prinde, la care a adăugat că propaganda trebuie să se adreseze maselor şi că ea trebuie să se concentreze doar asupra câtorva puncte care să fie repetate la nesfârşit"

Cum se oglindeste asta in situatia noastra? Foarte simplu.
Timp de 3 ani, televiziunile in fiecare seara au spus acelasi lucru: "Basescu e rau! Basescu e de vina! Basescu nu trebuie sa mai fie presedinte!"

Desi multa lume era constienta de ridicolul afirmatiilor lor, oamenii cu timpul au fost influentati. Repetitia e mama invatarii.

Intelegeti acest aspect! Votati ce credeti voi ca e bine, rationand logic, nu luandu-va dupa ce spune Gadea sau Stan.

Dupa cum zice Bogdan Ficeac in aceeasi carte:

"În general, când simţim că în adâncul sufletului nostru persistă o nemulţumire (semn al disonanţei cognitive), înseamnă că este momentul unei analize "la rece" a situaţiei în care ne aflăm, pentru a lua cât de repede posibil o decizie în privinţa viitorului. Neglijarea acestor nemulţumiri interne, ignorarea lor conform principiului "lasă că trece" ne pot duce uneori în situaţii ce par fără scăpare. În fond, libertatea de opţiune, în adevăratul sens al cuvântului, impune mai întâi analiza obiectivă a situaţiei, pentru ca abia după aceea să fie căutată soluţia optimă."

Intelegeti!

Un comentariu:

dana spunea...

deci cateva puncte care sa se repete la nesfarsit...hm????
Patriciu Vantu Voiculescu Iliescu...
e bun exemplul? ce zici marius?