miercuri, 2 decembrie 2009

Democratia

Democratia este (dexonline.ro):

- forma de organizare si de conducere a unei societati, in care poporul isi exercita (direct sau indirect) puterea

- forma de organizare politica a societatii care proclama principiul detinerii puterii de catre popor

- forma de guvernare a statului, bazata pe separatia puterilor si pe votul universal

Un ambasador american zicea: "Democratia nu este cea mai rapida forma de guvernamant, insa este cea mai buna". Procesul democratic nu este intotdeauna sinonim cu eficienta, avand in vedere ca pe un subiect anume pot exista foarte multe opinii diferite, durand mai mult pana se ajunge la o armonizare a acestora. Sa luam exemplul unei legi: prima data este data intr-o forma care ia nastere in urma analizelor expertilor, dezbaterilor publice si dezbaterilor in parlament. Rareori insa se adopta o lege care sa nu mai sufere modificari apoi, pentru ca e foarte greu sa multumesti pe toata lumea tot timpul. Daca sunt multi politicieni care au interese diferite dar la fel de puternice, este evident ca acest proces democratic se poate ingreuna si mai mult.

La fel de evident este insa ca este singura forma de guvernamant care functioneaza. Am avut exemplul comunismului care nu a fost bun. Societatea feudala nu a rezistat. Absolutismul, autocratiile, regimurile totalitare in general nu rezista. Este singura varianta care permite individualitatii omului sa se exprime libera si sunt nenumarate exemple in istorie despre ce se intampla cand libertatea omului este ingradita.

As vrea sa punctez inca o data ultima definitie:
forma de guvernare a statului, bazata pe separatia puterilor si pe votul universal.

Va rog sa reflectati un pic asupra acestei propozitii.
Marea majoritate a romanilor se declara adepti ai acestei forme de organizare a societatii din Romania insa destul de putina lume este constienta de ce inseamna exact "democratia". Nu se poate separa conceptul de democratie de votul dat de popor.
Daca nu ar exista votul, oamenii nu ar avea cum sa isi exprime optiunile....nu ar fi democratie.

In plus, nu este moral sa nu votezi, dar apoi sa comentezi ca politicienii au facut una sau alta. Jucam jocul democratiei, suntem obligati sa respectam regulile.

Asa ca va rog, ganditi-va de doua ori inainte de a spune ca nu mergeti la vot.

Niciun comentariu: