miercuri, 9 decembrie 2009

Politica externa

In campania electorala trecuta am avut tot timpul un dubiu pe care nu puteam pune foarte bine degetul si se invartea in jurul urmatoarei nelamuriri:
cum de nu il sustin americanii pe Basescu? Era clar ca Geoana, ca fost ambasador, are pile prin SUA, in partidul democrat, dar nu imi venea a crede ca are pile atat de puternice incat sa poata sa ii determine pe americani sa lase garda jos si sa piarda Romania ca sfera de influenta.

Spun asta pentru ca este evident ca Romania facand parte din NATO, face jocurile intereselor NATO si avand in vedere pozitia de varf de lance in sfera de influenta ruseasca (cea mai estica tara din NATO, cea mai apropiata de Rusia), era destul de limpede pentru mine ca din punctul asta de vedere Romania este importanta.

Repet, nu intelegeam de ce americanii nu il sustin pe Basescu, candidatul pro-vest (evident!!!!!)

Acum incep sa inteleg mai bine totul!

"Romania este izolata pe plan extern sub Basescu"

Asta a tot pistonat opozitia lui de-a lungul campaniei. FALS!

Interesele erau foarte mari pe politica externa pentru ca, se zice prin presa, Rusia incearca sa isi recastige zonele vechi de influenta. Cum am mai scris pe blog (postul "Sfere de influenta"), Rusia a incercat sa influenteze politica din Romania prin Geoana si PSD, partid flagrant pro-rus!

Sa nu uitam, Geoana a facut diverse vizite la Moscova, vizite secrete!

Era o miza mare.

Si atunci repet: cum de nu il sustineau americanii pe Basescu? (Au facut-o foarte slab, trimitandu-l pe Joe Biden la Bucuresti)

Raspunsul este oarecum evident, dupa ce am citit un articol pe Hotnews, scris de un jurnalist roman care locuieste in Washington:

GAFA A LUI OBAMA!!!!!!!!

Totul este foarte limpede, avand aceasta piesa lipsa: Obama face gafe pe politica externa!!!!

Citate din articol:

"in contextul in care administratia Obama face gafa dupa gafa in chestiunile legate de Estul Europei, deschizand o nisa surprinzatoare influentei ruse in zona, si trimitand in stare de alerta maxima si supra-solicitare ambasadorii Est Europeni din Washington, vedem conturandu-se pe malul Potomakului, la mijlocul anului 2009, o evolutie foarte interesanta"

"Pe de o parte, avem eforturile reprezentantilor Romaniei pe linie diplomatica, militara si de informatii in a se coordona cu ceilalti est-europeni si „structurile” de la Departamentul de Stat si de la Pentagon pentru a prezenta un front comun in fata consecintelor rateurilor de politica externa ale administratiei Obama. Consecinte ce devin brusc vizibile public pe data de 17 Septembrie, vizibilitate amplificata inzecit si de istorica gafa de PR si comunicare in decizia privind scutul anti-racheta"

Articolul intreg, aici !!!

Intr-o discutie cu o cunostinta ziceam la un moment dat: "Alegerile astea prezidentiale sunt ultima lupta pentru democratie. Daca o pierdem, s-a terminat!"

Acum imi dau seama cat de bine ziceam. Am castigat mult mai mult decat se vede si decat zic jurnalistii nostri dragi si hoti.

Am castigat pentru cel putin inca 5 ani independenta!

P.S. Daca va intrebati cu ce natiuni europene avem relatii bune, doua exemple:
Franta - ne-a ajutat sa obtinem comisariatul pe Agricultura
Italia - partidul lui Berlusconi il felicita pe Basescu pentru castigarea alegerilor (Videanu si cu Boc au fost de multe ori in Italia; Romania si Italia au intelegeri economice)

3 comentarii:

Dana spunea...

acum 20 de ani brucan zicea: "romaniei ii va lua 20 de ani sa ajunga la adevarata democratie, sa treaca peste revolutie". Pacat ca nu a avut dreptate.

Ovidiu spunea...

eu zic ca a avut...

Eduard Stoica spunea...

Dana avea dreptate , nu am reusit sa ajungem dupa 20 de ani la democratie. Suntem intr-o perpetua dezordine morala si criza de toate felurile (politica, economica, ...). Suntem jenanti cu un presedinte ratat. Urmeaza alti 5 ani ratati pentru Romania, pentru noi ca "generatie de sacrificiu". Dar e normal pentru ca democratia de garantaza ca nu vom fi condusi mai bine decat meritam.