joi, 11 martie 2010

Spionaj

Suna smecher titlul postului, nu?

Aseara, pe B1 TV, la emisiunea Nasul, au fost niste momente foarte interesante care, cu un pic de indulgenta, ar putea fi descrise pe scurt asa:
un fost spion aflat in studio este acuzat telefonic de cineva de activitati de acest gen, iar respectivul spion, neaga, mintind.

Ce s-a intamplat?
Se discuta de revolutie si invitat in studio era Petre Roman, revolutionar si prim-ministru dupa revolutie. Cornel Dinu (fostul fotbalist si antrenor) vorbea telefonic in emisiune si spunea ca a fost prezent intr-o seara a revolutiei intr-un birou din televiziune, impreuna cu Petre Roman, Ion Iliescu, Sergiu Nicolaescu si altii si Petre Roman a vorbit la telefon in ruseste, cerand ajutor militar de la rusi.

Roman a negat vehement aceste fapte, spunand ca nu-si aduce aminte sa-l fi vazut pe Cornel Dinu in acel birou si ca nu avea cum sa fi vorbit cu rusii pentru ca nu avea nici o autoritate sa faca asa ceva.

Ulterior, Sergiu Nicolaescu intra si el telefonic in emisiune si confirma ca l-a vazut pe Cornel Dinu in acea camera si ca da, Petre Roman a vorbit ruseste la telefon.

Ce a fost fascinant, a fost sa vezi o persoana (Roman) mintind (pentru ca era oarecum evident ca minte) in direct. Nu spun ca facea rau, pentru ca, in eventualitatea in care chiar a fost spion, este posibil sa aiba informatii care sunt secrete si nu se pot spune. Oricum a fost foarte tare, parerea mea este ca Petre Roman a avut o prestatie foarte buna, aproape profesionista.

Unde a gresit?

Divaghez un pic.
Cornel Dinu se pare ca a fost o persoana mult mai influenta decat se stie: spunea ca era prieten cu familia Iliescu, ca avea o relatie de prietenie cu Virgil Magureanu......fost sef SRI dupa revolutie (persoana care era in comitetul care a judecat procesul Ceausestilor....). Deci intelegeti....

Acesta spune ca el auzise ca Petre Roman si-a facut doctoratul in reteaua Caraman...
Acesta a fost un moment incredibil de fain, in care Petre Roman a devenit vizibil deranjat de aceste dezvaluiri.

Caraman a fost sef la SIE (spionajul romanesc dupa revolutie) si a fost un spion prolific, singurul medaliat de catre KGB, pentru ca a sustras niste documente importante din sediul NATO.
Deci practic Dinu spunea ca Petre Roman a fost spion in reteaua acestuia.
Roman neaga ca ar fi facut asa ceva, insa mai tarziu spune ceva ce nu stiu cat de inspirat a fost:

fiind la doctorat in Franta, a avut ocazia sa vada planurile unui fel de baraj acvatic militar si, dorind binele tarii, a facut poze si apoi le-a trimis in tara;
apoi a accentuat ca asta a fost singura data cand a facut asa ceva in viata lui.

Bun. Ma intreb eu atunci: nu este foarte probabil ca, in urma acestei fapte, Petre Roman sa fie recrutat in reteaua de spionaj a lui Caraman? Daca ai facut-o o data si ti-ai demonstrat abilitatile in acest sens, mi se pare greu de crezut ca asta a fost tot.

Ca pana la urma, este un pic greu de crezut ca a ajuns sa faca parte din celebrul grup restrans filmat de catre Adrian Sarbu: Iliescu sef, in spatele biroului iar de partea cealalta Silviu Brucan si Petre Roman, fiind doar un simplu profesor la facultate, fiul lui Walter Roman. Este clar ca avea o calitate mult mai importanta, pe care insa nu o recunoaste, inca.

Oricum ar fi, nu cred ca poate fi acuzat de mare lucru, pentru ca in acele momente, lucrurile erau foarte tulburi si nimic nu era negru sau alb; lucrurile mai repede erau de un gri cu un ton foarte puternic de rosu KGB-ist.

.........

Este foarte interesant faptul ca guvernul a decis desecretizarea ultimelor dosare ale revolutiei din 1989. In sfarsit adevarul poate sa iasa la iveala.

De aceea s-a intamplat acest eveniment aseara si eu zic ca vor mai urma.

PS. O afirmatie foarte interesanta a lui Petre Roman aseara, vizavi de aceste aspecte: nu vroia sa spuna mai multe, nu vroia sa arunce o piatra in apa si sa creeze tot felul de unde care cine stie ce efect sa aiba.......... Cum spunea astazi Grigore Cartianu, redactorul-sef la Adevarul, s-a calcat pe un ditamai musuroiul de furnici........Ce ma bucur

Niciun comentariu: