duminică, 30 mai 2010

Dictatura

Pentru cei care simt tara in pericolul de a deveni iar o dictatura (Crin Antonescu, de exemplu), le spun urmatorul lucru:

traim o situatie care nu a mai fost prezenta din 2004 pana astazi si anume, presedintia, guvernul si majoritatea parlamentara se inteleg.

Pana in 2004, a fost PSD-ul la putere, au facut ce au vrut: privatizari cu cantec, legi strambe, Nastase atotputernic, presa obedienta, etc.

Cand a venit alianta DA la putere, desi aveau majoritatea parlamentara, binele nu a tinut prea mult pentru ca s-au certat. Tariceanu a trimis faimosul biletel lui Basescu ca sa il ajute pe Patriciu cu justitia. Basescu l-a facut public si de atunci, colaborarea intre guvern si presedintie a disparut. PD-ul a fost scos de la guvernare si Tariceanu a condus guvernul pana in 2008, cu ajutorul nedeclarat al PSD-ului. In acest timp au incercat sa il suspende pe Basescu, a crescut aparatul bugetar, au mancat banii din privatizarea BCR-ului, au marit pensii si salarii, au concesionat petrolul din Marea Neagra, etc.

Toata lumea da vina pe Basescu, ca si cand toti au fost ingerasi numai el a facut pe desteptul.

Apoi in 2008 l-a pus pe Boc prim-ministru, fiind sustinut de "odioasa" alianta intre PDL si PSD. Evident ca nu s-a putut face mare lucru, fiind iar an electoral si PSD-ul se comporta ca si cand ar fi in opozitie. A urmat apoi faza cu Nica, PSD-ul a iesit de la guvernare si pana la urma au bagat motiune de cenzura si au demis guvernul. In continuare tara a mers vreo cateva saptamani cu guvernul demis, fara putere de decizie. Au fost alegerile prezidentiale, au scos niste senatori si deputati de la PSD si PNL si au reusit sa faca o majoritate parlamentara impreuna cu UDMR-ul.

Deci:
- Basescu presedinte, sustinut in campanie de PDL
- Boc prim-ministru, sustinut de Basescu la presedintia PDL-ului, premier care este pe aceeasi idee cu presedintele
- Majoritatea parlamentara este alcatuita din PDL, UDMR si independenti; pana acum pare destul de solida.

Acum au toate parghiile puterii ca sa faca treaba. Ramane de vazut daca vor reusi sa faca ceva. Daca nu, vor pierde tot. Daca da, vor castiga si urmatoarele alegeri.

Unde este dictatura?
In Anglia, la alegerile recente este prima data de la al doilea razboi mondial incoace cand un singur partid nu a castigat majoritatea absoluta. I-ati vazut vreodata pe ei plangandu-se de dictatura? Credeti ca noi suntem mai speciali?

Un ultim aspect: se zice ca Boc e sluga lui Basescu si asta ar putea fi un argument care sa sustina dictatura care se "instaleaza" in tara. Sa se zica...

3 comentarii:

IVAN Ioan spunea...

Marius draga, ai auzit de separatia puterilor în stat? Dacă pentru tine faptul că preşedintele Băsescu este şi preşedinte şi premier, înseamnă că se înţeleg bine, atunci ai dreptate.
Băsescu este ceea ce meriţi tu şi cei mai mulţi dintre Români.

Marius Ogrean spunea...

Am inteles de separatia puterilor in stat, dar a auzit cineva de COLABORAREA puterilor de stat?

Sau parerea ta este ca puterile in stat trebuie sa faca fiecare ce le taie capul, independent de celelalte, indiferent de consecinte?

Anonim spunea...

Băsescu, Geoană, sau oricare altu' nu ar putea să refacă economia României, nici măcar dacă ar vrea ...

Aveţi mai bine grijă ce faceţi cu blendărul.