marți, 15 iunie 2010

Schimbarea

Ce s-a intamplat zilele astea prin politica denota faptul ca Romania trece printr-o schimbare profunda:
- PDL-ul a reusit sa isi impuna candidatii la Curtea Constitutionala
- motiunea de cenzura nu a trecut, Guvernul Boc ramane.

Imi aduc aminte cum, cand PSD-ul era la putere, parca tot timpul se luau tot felul de decizii scandalizatoare, dar nu se putea face nimic pentru ca ei erau la putere.
Cand a fost CDR-ul la guvernare, PDSR-ul iar le-a pus bete in roate, de a ajuns tara in pragul de a intra in incapacitate de plata. Privatizari frauduloase, legi date pentru cateva categorii de oameni, prin care isi dadeau salarii mari sau alte beneficii, legi care intrau in vigoare maine, niste baieti destepti faceau ce trebuia facut si apoi legea se abroga poimaine.

Asta a facut PSD/PDSR toata existenta lui: anti-reforma.

Apoi, avand atat de mult timp puterea (1990-1996, 2000-2004; in 2005,2006,2007,2008 desi Basescu era presedinte, impreuna cu PNL-ul practic au guvernat tara!) si-au impus de-a lungul timpului oamenii lor in toate functiile importante: Curtea Constitutionala, agentii guvernamentale, institutii, etc.

Ce se intampla acum este ce astept de mult timp: schimbarea.

Evident ca nu este neaparat o schimbare care va duce Romania pe culmile prosperitatii economice. Este insa fundamental de importanta. Traim momente in politica in care, intr-un final, dupa 20 de ani, au ajuns SI CEILALTI sa detina puterea cu adevarat!

Avand in vedere ca statul creat de Iliescu si oamenii lui dupa 1989 a fost creat tot pe fundamentele corupte comuniste, aceste schimbari sunt mai mult decat binevenite.

De exemplu: Iulia Antoanella Motoc, aleasa proaspat judecator la Curtea Constitutionala, a terminat Facultatea de drept in 1989, deci practic la revolutie, avea probabil 22 de ani. A trait o buna parte din viata in comunism, insa nu a apucat sa guste coruptia si sa se realizeze prin mijloacele specifice vremii: ciripit la Securitate, membru de partid, etc. Chiar daca nu ar fi foarte competenta (nu ma pronunt, dar dupa CV pare chiar din contra), e suficient faptul ca nu mai este parte din sistemul corupt comunist. Bun, ca s-a format in sistemul corupt al lui Iliescu, e partea a doua, dar totusi, nu a mai fost la fel.

Apoi, Guvernul Boc se pare ca, cel putin pentru moment, are sustinere sa ia masurile dure pe care s-a angajat sa le adopte. Intr-adevar, sunt dure, dar efectele pozitive se vor vedea in timp. Ramane de vazut cum vor gestiona mai departe situatia si tara.

Traim vremuri de schimbare si este bine, pentru ca evolutia se poate obtine doar prin schimbare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Salut,

Te rog sa scri si un articol despre masurile de relansare a economiei pe care le propune guvernul "schimbarea".
As dori de altfel in timp ce le enumeri sa imi zici daca crezi ca vor functiona.

Merci, astept cu interes.

Anonim spunea...

Nu stiu ce s-a intamplat dar mesajul meu nu a fost publicat inca.