marți, 14 septembrie 2010

Am obosit

Am citit azi pe Evenimentul Zilei un articol despre Romania, implicata in transportul de gaze naturale din Azerbaidjan:
România, nod pentru transportul gazelor azere în UE

Proiectul "reuneşte: rolul cheie al Republicii Azerbaidjan, ca producător major de hidrocarburi, importanţa geostrategică a Georgiei şi României, ca pod de legătură peste Marea Neagră şi valoarea adăugată a Ungariei pentru dezvoltarea dimensiunii vestice a proiectului. Totodată, proiectul AGRI are potenţialul de a fi dezvoltat şi pe dimensiunea estică, prin atragerea şi a altor furnizori, precum Turkmenistanul", a subliniat preşedintele Băsescu.

Mi se pare foarte util, ca Romania sa fie implicata in astfel de proiecte de importanta strategica pentru Uniunea Europeana. Mergand tot asa, ne-am putea crea o imagine de tara membra UE care are ceva de spus si de oferit.

Unde e problema?

Problema e primul comentariu la articol:
Cu "VIZIUNEA" lui EUROPEANA, ba nu, MONDIALA, ba nu, PLANETARA, ba nu, COSMICA, cel mai "REUSIT PRODUS" al politichiei romanesti, BASHINESCU, ar face mai bine sa stea acasa. Sunt atatea "institutii culturale" gen CIRESICA, ca nu le poate acoperi pe toate intr-un an de zile.

Atata ura, inconstienta, invidie, absurd razbat din acest comentariu incat imi este greu sa gasesc cuvinte sa le descriu.
Imaginati-va urmatoarele situatii:
- un om se agata cu disperare de un bustean in mijlocul unui torent de ape iar altul sta pe mal si il injura pe cel din apa
- un om a cazut pe trotuar pentru ca are un infarct si altul vine si il batjocureste si ii zice sa nu mai stea la cersit ci sa puna mana sa munceasca.

Dar de ce sa ma chinui sa inventez situatii absurde pentru exemplificare?

Va dau un exemplu real: conflictul interetnic din 20 martie 1990 din Targu Mures.
Uitati-va la primul minut si jumatate din acest film:Este aberant, absurd, nu gasesc cuvinte sa descriu cat de atroce poate fi omul.
Nu conteaza ca e intelectual sau incult, educat sau nu, toti au potentialul de a fi niste animale.

Ce are in cap persoana care a scris un asa comentariu?
Cu siguranta, asa o persoana aproape ca poate fi considerata un sfant in comparatie cu cei care il loveau pe Mihaila Cofariu, cel din film, lovit desi era la pamant.

Stiti vorba: nu te pune cu omul prost ca are mintea odihnita.

Asta e problema Romaniei: intelectualii si oamenii de bine stau in banca lor si incearca sa faca cat mai putine valuri. Nu au curajul sa sustina ce trebuie sustinut. Nu au curajul sa isi asume responsabilitatile pe care le au in societate.
Prosti vor fi intotdeauna. E resposabilitatea celor destepti sa ii ajute.

Niciun comentariu: