miercuri, 13 octombrie 2010

Apatia romanilor

Un contra-exemplu:
in SUA, administratia Obama a dat legea in legatura cu sanatatea publica, prin care toti americanii au acces la servicii de sanatate. Desi era o lege asteptata in SUA de peste 100 de ani, administratiile nu au reusit sa o treaca prin Congres. Bill Clinton a incercat, a esuat si a fost considerat unul dintre esecurile lui cele mai mari.
Obama a incercat si el.
Opozitia republicana a facut tot ce i-a stat in putinta sa blocheze legea, inclusiv sa apeleze la tertipuri de genul absente pentru a nu se intruni cvorumul necesar.
Pana la urma totusi, legea a fost aprobata, una dintre marile victorii ale lui Obama.

Unde e diferenta fata de noi, veti zice, ca si la noi opozitia face tot ce ii sta in putinta sa blocheze puterea?

Raspunsul este simplu: societatea civila.

In SUA au fost dezbateri ample in legatura cu aceasta lege, daca sunt fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile, daca nu va avea un impact asupra companiilor de asigurari, daca va putea fi aplicat, etc.

La noi ce se intampla?
Va dau un exemplu:
toata lumea se plange ca educatia in Romania e la pamant, ca de 20 de ani toate administratiile au facut mai mult rau decat bine, ca nu s-a facut reforma, etc.
Puterea actuala incearca sa treaca legea educatiei. Opozitia o blocheaza in Senat din luna mai. In cele din urma Guvernul isi va asuma raspunderea pe aceasta lege.
Unde e societatea?
Pe nicaieri. In loc sa aiba loc dezbateri publice despre aceasta lege fundamentala pentru Romania ca stat, foarte importanta pentru prezentul si viitorul generatiilor de copii, romanii se rezuma la un singur aspect meschin: sa nu dea legea ca le da la unguri dreptul de a le fi predate in scoli geografia si istoria in limba materna. Saracul Guvern isi asuma raspunderea pe aceasta lege pentru ca sunt santajati de UDMRistii aia.

Atat.

Nu conteaza ca:
- numarul maxim de ore va fi redus de la 25 la 20, in invatamantul primar si de la 30 la 25 in cel gimnazial
- va fi promovat Programul « Scoala dupa scoala », prin care va fi oferit un cadru organizat pentru pregatirea temelor
- consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant si autoritatile locale, care vor face parte din conducerile scolilor, vor putea decide in proportie de 20% pentru invatamantul gimnazial si de 30% pentru cel liceal disciplinele de invatamant
- profesorul va avea 25% din timp la dispozitie pentru a-si adapta predarea la nevoile elevilor
- sistemul de finantare va avea urmatoarele paliere: finantarea de baza, complementara si suplimentara, in functie de performantele unitatii de invatamant
- eliminarea criteriului de vechime in ceea ce priveste ocuparea functiilor didactice din invatamantul superior, ca o modalitate de sustinere a performantei in mediul academic
- va fi asigurata ponderea studentilor in Senatul universitar de minimum 25%, astfel incat sa existe un echilibru in reprezentarea tuturor structurilor in conducerea universitatilor
- alocarea de resurse financiare universitatilor se va face in functie de nivelul de studiu, respectiv de licenta, de master si de doctorat, renuntandu-se la actualul principiu al finantarii per student.

Tot ce conteaza este ca daca ma duc in Covasna sau Harghita sa cumpar o paine, aia nu imi vorbesc in romaneste (asta se intampla deja; nu vad cum neadoptarea acestei legi ar putea imbunatati status quo-ul)

Caz tipic de intoxicare a opiniei publice (forma de dezinformare, intoxicarea consta in suprasaturarea surselor cu informatie falsa, in blocarea canalelor de comunicare cu mesaje mincinoase, diversioniste fie pentru a pregati opinia publica pentru o lovitura de proportii, fie pentru a discredita un mesaj corect asteptat)

Acesta a fost doar un singur exemplu in care romanii sunt totalmente apatici.
Portretul societatii civile este destul de simplu: se plange, critica, face judecati de valoare si atat. Spatiul public este contaminat de tot felul de intoxicari si manipulari, nefacand loc unor dezbateri de substanta.

Ca sa vedeti unde suntem: premierul Romaniei (care momentan este Emil Boc) a tinut un discurs la Organizatia Natiunilor Unite, cel mai important forum la nivel mondial. Intalnirea a avut ca tema initiative de reducere a saraciei la nivel mondial.
Cum au prezentat acest eveniment mai multe ziare romanesti?

"Premierul român, Emil Boc a avut nevoie de un podium de lemn, pentru a ajunge la microfonul de la tribuna şedinţei. Organizatorii reuniunii plenare a Adunării Generale a ONU i-au aşezat premierului român un mic podium de lemn, înainte ca acesta să îşi susţină discursul de la tribuna sălii. Emil Boc i-a urmat la tribună înaltului prim-ministru olandez, Jan Peter Balkenende. Organizatorii au alergat imediat după discursul şefului Guvernului olandez, pentru a instala podiumul de lemn pentru şeful Executivului român, Emil Boc.
După discurs, organizatorii au înlăturat podiumul de lemn." (citat de pe http://www.rfi.ro/stiri/politica/Podium-pentru-Emil-Boc-la-summit-ul-ONU.html)

Sunt de-a dreptul indignat. Un moment in care Romania este reprezentata la cel mai inalt nivel si tot ce ramane in urma este un articol despre un podium?!

Apaticilor, treziti-va!

Niciun comentariu: