joi, 4 noiembrie 2010

Imagine publica

A murit de curand fostul general Mihai Chitac. A fost condamnat alaturi de Victor Stanculescu la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, pentru evenimentele din Timisoara din 1989.

Eu aveam impresia, in urma diverselor intoxicari publice, ca intr-un fel acestia au fost tapi ispasitori pentru ce s-a intamplat atunci, desi, stiam ca Stanculescu era in relatii cu diverse servicii de informatii straine pe atunci, deci a avut o influenta majora, mai ales pentru ca nu a urmat ordinele lui Ceausescu.

De Chitac in schimb nu stiam nimic.

Ce a facut de fapt acest "mare" om, saracul tap ispasitor?
Repet, poate erau publice informatiile, dar eu doar dupa moartea lui le-am aflat (citat de pe Hotnews):

"In dupa-amiaza de 18 decembrie 1989, in fata Catedralei din Timisoara s-au strans aproximativ o suta persoane, printre care foarte multi tineri si copii, avand lumanari aprinse si scandand lozinci impotriva regimului comunist. Manifestantii erau pasnici si nu s-au dedat la acte de violenta, se mai arata in document.

Mihai Chitac a fost nemultumit de faptul ca manifestantii nu au fost imprastiati din fata Catedralei si, avand asupra sa un pistol mitraliera, s-a indreptat spre Catedrala si a tras foc automat asupra multimii aflata pe trepte, strigand: "La canaliile astea le trebuie revolutie? Lasa ca le aratam noi revolutie", consemneaza judecatorii ICCJ in motivarea sentintei.

In 18 decembrie 1989, inculpatul Mihai Chitac l-a informat pe generalul Stefan Gusa ca la Catedrala au fost impuscati 25 de oameni, din care 10-12 au murit".

....................

Ma gandesc, prin extrapolare, cate lucruri vom mai afla cand va muri Ion Iliescu?

Niciun comentariu: