marți, 23 noiembrie 2010

Incep sa se miste lucrurile

...in justitie....si nu numai.

In primul rand, s-a publicat in Monitorul Oficial, deci a intrat in vigoare, legea micii reforme in justitie care prevede o multime de modificari care au ca rol accelerarea actului de justitie. Dau doar doua exemple: inculpatul nu mai are voie sa isi schimbe 100 de avocati ca sa aiba apoi scuza sa reprogrameze procesul pe date ulterioare; judecatorii sunt obligati sa stabileasca termene de judecata scurte, nu peste un an cum se facea in trecut.

Ca sa vedeti ce INTERESANT poate fi efectul acestei legi, sa vorbim despre Adrian Nastase, cu procesul Zambaccian. La fiecare termen in instanta, presa scria ca urmeaza sa se judece procesul lui. La final, aparea in presa ce s-a intamplat: s-a amanat procesul pentru ca Nastase e plecat nu stiu unde, s-a amanat procesul pentru ca nu stiu ce parte nu a fost citata, etc.
Acum cateva saptamani, cand a fost ultimul termen, la final, presa nu a mai spus NIMIC.
Ce s-a intamplat? Probabil ca lucrurile au ajuns intr-un stadiu avansat in care deja pot aparea informatii care sa dauneze imaginii domnului Nastase.
Oricum, e iar INTERESANT cum se poate asa ceva si anume, toata presa sa muteasca dintr-o data, sa nu mai auzi nimic despre ceva care clar este de interes public.

Mergem mai departe.

Sorin Ovidiu Vantu este cercetat intr-un dosar de favorizarea infractorului care cel putin din punct de vedere al stenogramelor este beton.

Catalin Voicu este retinut deja de foarte multe luni in dosarul cu reteaua lui.

O vedeta a pietei de capital autohtone, Catalin Chelu, aparent implicat in diverse organizatii criminale care pot fi acuzate inclusiv de asasinate, este arestat in urma unui flagrant in care dadea spaga numarului 1,5 din Ministerul de interne.

Desigur ca se poate spune: "Eh, pe toti ii aresteaza dar dupa aia scapa."

Da?

Iata o dovada foarte puternica impotriva acestei afirmatii atotstiutoare dar de fapt neinformata:
Corneliu Iacubov a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru prejudicierea Rafo Onesti.
Prima instanta l-a achitat, dar apoi Curtea de Apel a intors decizia si la condamnat.
Desigur ca decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema, insa, nu prea cred ca o vor intoarce iar.

Este clar ca lucrurile se misca, cu atat mai mult cu cat aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei este conditionata de anumite state din UE de reforma in justitie si lupta anticoruptie.
Eu zic sa ne bucuram si sa nu mai fim atat de sceptici.
Poate ca cei enumerati mai sus vor scapa, insa cei care vor sa comita o fapta penala se vor gandi mult mai bine inainte. Cine stie, poate ca unii incep chiar sa ajunga la concluzia ca nu se merita.

Niciun comentariu: