luni, 15 noiembrie 2010

Moratoriu

Este interesant ce se intampla cu scena politica in aceasta perioada.
Sunt doua elemente importante:

1. FMI-ul cere adoptarea legii pensiilor, legii salarizarii unitare si legii bugetului pentru a incheia acordul cu bine.
2. Presedintele Basescu propune partidelor un moratoriu pana la sfarsitul anului, timp in care sa se adopte aceste legi importante pentru Romania.

Daca pana acum cateva saptamani PSD-ul si PNL-ul erau intr-o relatie destul de buna, au inceput sa apara frecusuri intre ei, intepari verbale intre Victor Ponta si Crin Antonescu.
Am auzit inclusiv ca Crin Antonescu vrea ca acesta sa fie ultimul an in care PNL-ul sa mai fie in opozitie si ca ar fi dispus la o eventuala intrare la guvernare cu PDL.

Tot felul de declaratii, invitari la consultari (din partea PNL-ului), PDL-ul de asemenea a invitat PNL-ul la o sedinta de guvern.

Ce se intampla?

Eu zic ca punctele 1 si 2 sunt importante pentru a intelege actiunile opozitiei, insa nu sunt singurele.
Cel mai probabil, in sondaje au inceput sa se vada niste modificari in optiunile electoratului care ingrijoreaza opozitia. Daca ne uitam in Grecia, cu toate ca era la un pas de intrarea in incapacitate de plata si ca a adoptat niste masuri de austeritate foarte dure pentru a reduce deficitul bugetar record (in jur de 15% in 2010), la alegerile care au avut loc acest weekend, tot guvernul actual a castigat.

Oamenii au inteles ca era nevoie de restructurare si cu toate ca masurile sunt impopulare, partidul de guvernamant a castigat alegerile.

La fel e si in Romania, a scazut cat a scazut in sondaje PDL-ul, dar cel mai probabil nu intr-un mod decisiv pentru a permite opozitiei sa castige alegerile din 2012 detasat.

Ce inseamna asta pentru opozitie? Eu zic ca echivaleaza cu un dezastru:
- daca mai continua jocul de a bloca orice initiativa a puterii, vor pierde tot mai multe puncte de imagine
- daca vor sustine initiative ale puterii, punctele de imagine vor merge tot catre PDL, partidul care si-a asumat guvernarea in timp de criza.

Ramane de vazut ce va urma in perioada urmatoare. Cristian Diaconescu, presedinte UNPR, spunea ca se asteapta la orice reconfigurare politica.

Niciun comentariu: