marți, 30 noiembrie 2010

Votul din Moldova

Duminica aceasta au fost alegeri parlamentare in Republica Moldova.
Din pacate, alianta pro-europeana nu a reusit sa stranga suficiente voturi ca sa poata sa aleaga presedintele tarii, mai avand nevoie de 1 sau 2 mandate de la comunisti.

Este foarte usor pentru noi acum sa ne uitam la ei si sa spunem ca nu au votat prea bine, avand in vedere ca partidul comunist a castigat alegerile si ca s-au bagat iar intr-o posibila situatie de blocaj politic, chiar direct in urma scrutinului.

Daca am fi putin mai atenti am observa ca de fapt si noi am fost la fel. Am scapat de comunism, insa sechelele au ramas cu mult dupa caderea regimului lui Ceausescu.
Ganditi-va de exemplu la mirificul vot pentru prezidentiale din 2000, cand romanii au fost atat de constienti de situatia lor si a tarii incat i-au propulsat in turul doi pe Ion Iliescu si Vadim Tudor...

Ce este mult mai interesant insa si mai actual este urmatorul aspect:
la alegerile de duminica din Moldova, cetatenii aflati in strainatate au iesit masiv la vot, pentru a incerca sa incline balanta inspre partidele pro-europene. Atat de multi au fost la vot incat au ramas fara buletine de vot in sectiile din strainatate, de au trebuit sa scrie votul pe hartii goale. Evident ca partidul comunist acuza fraude si incearca sa minimizeze voturile lor.

NU VA SUNA CUNOSCUT!?!?!?!

Alegerile prezidentiale din Romania din 2009!

Traian Basescu a castigat alegerile la o diferenta de doar 75000 de voturi,  votul celor aflati in strainatate contand enorm pentru acest rezultat. Va aduceti aminte cum Adrian Nastase spunea dupa alegeri ca votul acestora ar trebui sa conteze mai putin? Va aduceti aminte cum se arunca vina pe cei din strainatate, ca au fost lasi si au plecat din tara, ca nu sunt informati, ca vor sa se razbune pe cei ramasi in Romania?

Ne consideram superiori fata de moldoveni, dar daca ne uitam in propria ograda, vedem ca si noi am fost in aceeasi situatie acum un an.

Daca nu invatam din experientele noastre si ale altora, ne condamnam singuri sa repetam aceleasi greseli la infinit.

Niciun comentariu: