duminică, 12 decembrie 2010

Romania inca in tranzitie

Desi au trecut 21 de ani de la revolutie, Romania este inca in plin proces de tranzitie de la comunism la capitalism.
In 2007, cand a aderat la UE, Romania avea un procent mai mic de activitati economice controlate in mod direct de stat decat Marea Britanie. Putem spune ca din punct de vedere strict economic, tranzitia s-a incheiat.

Din pacate, din punct de vedere social, politic, administrativ, mai avem lucruri neterminate.
Oamenii nu inteleg de ce statul nu le mai da. Vorbeam cu cineva care spunea ca este nemultumit ca majoritatea firmelor mari au fost cumparate de straini. Se intreba intr-un mod foarte senin: "De ce nu isi face statul o firma? Sa avem si noi o firma de stat cum trebuie".

Aceasta afirmatie este atat de inconstienta incat imi vine greu sa articulez un raspuns. Ca sa o faci pe persoana respectiva sa inteleaga unde se afla, in ce vremuri traieste, ar dura mult mai mult decat va avea cineva vreodata rabdare si timp.

S-a terminat cu statul care detine tot, controleaza toate aspectele sociale si economice. Istoria a dovedit ca cel mai viabil sistem este al economiei de piata, un sistem care incurajeaza evolutia, inovatia si dezvoltarea. Nu se mai pune problema ca statul sa detina ceva, decat acele activitati care sunt strategice si sunt prea importante pentru a lasa sa fie gestionate de privati. In rest, interesul privat este cel care trebuie sa primeze, totul desigur intr-un cadru legislativ bine pus la punct, nu cum a fost pana acum in domeniul bancar, de exemplu, ale carui exagerari au generat aceasta criza.

Statul nu mai da nimic direct cum era pe vremea comunismului: locuinte ieftine, locuri de munca asigurate. Fiind piata libera, oamenii sunt in competitie dupa locurile de munca disponibile. Cei mai buni castiga, cei mai putin buni trebuie sa se multumeasca cu joburile mai putin dorite. Mi se pare foarte in regula ca cei care sunt in somaj si refuza sa accepte postul primit de la ANOFM, sa nu mai beneficieze de somaj. In capitalism este exclus sa stai si sa nu faci nimic pe banii statului. De ce merita acea persoana sa primeasca o indemnizatie lunara pentru ca face nazuri ca nu ii place sa faca o oarecare munca? Banii aceia vin de la cei care muncesc si platesc contributii la stat. Nu numai ca nu este corect fata de ei, dar este contraproductiv.

Romanii trebuie sa inteleaga o data pentru totdeauna unde sunt: in istorie, in geografie, in geopolitica, in economie. Ne aflam in era de dupa Razboiul rece. Comunismul s-a prabusit. Globalizarea a adus cu sine modificari fundamentale in lumea in care traim. Competitia intre state este mai acerba ca niciodata. Cei care au economii capabile sa faca fata acestei competitii vor trai bine, ceilalti isi vor imparti tot mai putine resurse. Daca nu facem o data reforma statului, ca sa scapam de toate sechelele comunismului si populismului ultimilor 20 de ani, nu vom avea nici o sansa. Nimeni nu asteapta dupa noi. Fiecare isi urmeaza propriile interese.

Sa fie clar: reformarea statului nu este un capriciu al lui Traian Basescu, este o necesitate absoluta daca vrem sa stam si noi la masa cu cei mari.

Ca sa inchei, vreau sa imi prezint, din nou, dezamagirea fata de PNL, partid de dreapta care face opozitie exact acum, cand se iau masurile de dreapta necesare redresarii Romaniei. Sunt la fel de debusolati de ce se intampla ca si persoana de care vorbeam mai sus.

Un comentariu:

Mihai V Popa spunea...

la fel de debusolati ca Basescu...uite ca putem fi si de acord ! :)