sâmbătă, 29 ianuarie 2011

O noua era

Intram intr-o noua era a civilizatiei umane. Criza financiaro-economica din 2008-2010 isi va lasa amprenta profund asupra modului in care va evolua lumea in continuare.

Devine tot mai evident ca ideologiile politice incep sa piarda din importanta. De ce spun asta? Pentru ca traim si vom trai intr-o lume in care toti aderentii la ideologii diferite vor ajunge sa sustina tot mai mult aceleasi lucruri.

Sa luam exemplul Chinei. Povesteam de curand cu o cunostinta care a mers in China pentru un stagiu de un an de zile si il intrebam despre oamenii de acolo, despre politicile adoptate de guvern, despre modul de viata. E drept ca numele partidului este Partidul Comunist, insa legatura lui cu comunismul incepe sa se reduca doar la nume. Politicile adoptate de guvern sunt toate orientate catre sustinerea pietelor: imobiliare, banci, exporturi, piete de capital, monetare, etc. Intr-o lume asa competitiva ca cea in care traim, devine tot mai absurd sa te cramponezi de anumite idei formalizate de unul sau altul in trecut, ca il cheama Marx sau Keynes. Trebuie luate masurile necesare pentru a ajuta economia sa creasca si in acelasi timp, pentru a o feri de crahuri.

Ce rost mai are pana la urma ideologia islamista, cu legea sharia, atat timp cat oamenii sunt someri, nivelul de trai este scazut si perspectivele nu sunt deloc optimiste? Uitati-va la ce s-a intamplat in Tunisia si la ce se intampla acum in Egipt si veti vedea ca oamenii vor schimbare.

 Un alt aspect interesant al modului in care se schimba lumea in noua era este democratizarea tarilor. Revolutiile din Tunisia si Egipt sunt o dovada ca traim intr-o lume care a inceput sa inteleaga mai multe datorita accesului mult mai usor la educatie si cunostinte prin internet. Ce rost mai are sa continui sa sustii la nesfarsit aceleasi propagande si idei invechite, cand vezi ca toti in jurul tau iau masuri?

Nu este deloc o coincidenta ca cele mai dezvoltate tari din lume sunt majoritatea democratii. Cu cat nivelul de trai creste, cu atat oamenii inteleg ca nu se poate altfel. Pana la urma, se poate reduce la simplul fapt ca chiar daca nu traiesti foarte bine, macar poti sa te plangi, guvernul te va auzi si poate va fi mai bine. Daca nu te aude, la viitoarele alegeri poti sa incerci sa il schimbi. Intr-o dictatura, nici macar luxul asta nu il au oamenii, sa se planga.

Uitati-va la Grecia. Au fost manifestari de strada, au murit oameni, a fost violenta, insa oamenii nu cereau schimbarea sistemului din temelii. Cereau schimbarea celor care se afla la guvernare sau a politicilor, lupta impotriva coruptiei, etc. O data ce guvernantii au inceput sa adopte reforme, protestele s-au imputinat si pana la urma, aceiasi guvernanti au castigat iar alegerile. Aceleasi lucruri nu se pot spune insa despre Tunisia sau Egipt. Cei de acolo nu mai vor dictatura. Protestele din Tunisia l-au facut pe presedinte sa fuga din tara si, cu siguranta, nici alti politicieni nu o duc foarte bine. La fel si in Egipt. Cu toate ca armata inca il sustine pe Mubarak, pana la urma, daca americanii isi dau ok-ul, o sa intoarca armele si ei.

Ce vreau sa spun este ca tendinta este spre democratizare. Oamenii nu mai vor ideologii, vor bunastare.

P.S. O poza interesanta despre gradul de libertate al oamenilor in 2009, conform Freedom House: verde inseamna liberi, galben inseamna partial liberi, gri inseamna ca nu sunt liberi; sursa este Wikipedia, faceti click pe poza ca sa o vedeti mai mare.
Ce ma bucur ca noi suntem cu verde!

Niciun comentariu: