duminică, 30 ianuarie 2011

Tensiunile din Egipt

In ultimul articol am scris despre un inceput de trend in directia democratizarii tarilor.
Desigur ca este o idee buna si sansele sunt mari ca peste cateva zeci de ani, cand se va termina un nou ciclu economico-social, oamenii sa poata sa spuna despre respectivul ciclu ca fiind unul in care democratia s-a consolidat.
Cel care tocmai se termina s-a confundat intr-o mare parte cu razboiul rece si o concluzie este ca, din punct de vedere al organizarii economice, capitalismul pare a fi cea mai buna solutie. Ar fi frumos ca urmatoarea concluzie de peste ani sa fie ca cel mai bun sistem este democratia.
Pana atunci insa mai sunt multe lucruri de facut si o problema importanta va fi se pare fundamentalismul islamic in directa legatura cu terorismul.
Imi face placere gandul ca oamenii din Egipt ar putea trai mai bine dupa aceste proteste intr-o tara in care se vor organiza alegeri libere si vor avea parte de libertatile specifice unei democratii. Gandul ca aceste proteste ar putea fi "furate" de diverse interese fundamentalist-islamiste, cu discurs extremist, ma aduce repede insa cu picioarele pe pamant. In lipsa unui moderator cum a fost Egiptul in zona, ar putea aparea tot felul de probleme geopolitice noi, intr-o zona in care deja sunt o multime de alte tensiuni.
Dupa cum spuneam, ciclul care se termina aduce cu sine concluzia legata de capitalism ca sistem economic viabil. Din pacate, ne lasa alte probleme care mai trebuie rezolvate. In timpul razboiului rece, americanii si rusii au sprijinit fiecare diverse grupuri extremiste care le serveau interesul geopolitic in zona. Nu zic ca unii i-au sprijinit pe cei buni si altii pe cei rai. Ce spun este ca cei care i-au sprijinit, de exemplu, pe talibanii din Afganistan, nu mai prea au acum ce sa le faca (nici macar atacandu-i....). Au ramas cu ei pe cap.

In concluzie, lucrurile sunt complicate. Am vazut pe propria piele, noi romanii, ce greu este sa treci de la dictatura la democratie: minim 20 de ani. La fel cum am avut noi NATO si UE sa ne ghideze, asa vor avea nevoie si cei din Orientul Mijlociu de ajutoare. Mai au americanii forta? Incepe un nou "razboi rece", intre democratii si dictaturi?

Un comentariu:

Anonim spunea...

I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommended by my friend, lots of valuable details, thanks again.