sâmbătă, 12 februarie 2011

Miza macroeconomica a revoltelor din Africa

A fost revolta in Tunisia, a fost revolta in Egipt si acum vad ca si in Algeria sunt miscari de strada.
Incepe sa apara un tipar:
- in primul rand, toate sunt tari din Africa
- in al doilea rand, toate sunt in nordul Africii, aproape de "civilizatie" (Europa)

Am trait anii acestia cea mai mare criza economica din istorie. Schimbarile la nivel macro vor fi semnificative.
Ganditi-va la americani, de exemplu: le sufla in ceafa China, India, Brazilia; Uniunea Europeana are probleme interne si cu siguranta asta afecteaza SUA.

Dar sa nu ne gandim doar la americani. Toata lumea a trecut printr-o criza financiaro-economica, toti au avut de suferit. Singura iesire posibila este sa produci, sa vinzi, sa creezi plus-valoare ca sa iti poti plati datoriile si sa investesti.

Cui sa vinzi? SUA, UE, China, Japonia, Rusia, Brazilia, India si restul tarilor importante din punct de vedere economic au deja legaturi comerciale felurite, competitii, etc. Au nevoie de piete de desfacere, au nevoie de forta de munca ieftina, au nevoie de resurse.

Africa

Cand te gandesti la economia mondiala, parca Africa nici nu ar exista pe harta. Parca nu se intampla nimic pe acolo. Desert, lei, elefanti si safari. Continentul este insa foarte mare, are resurse enorme si are o populatie pe masura.

Problema este ca majoritatea tarilor sunt dictaturi, cu economii puternic subdezvoltate, coruptia e peste tot, foarte greu se pot face afaceri.

Sa zicem ca as fi consilier al lui Obama si trebuie sa ii ofer piete noi ca sa se poata dezvolta economia suficient de mult incat sa creeze locuri de munca (somajul in SUA e mare, peste 9%). Am gasit Africa, problema este ca nu prea merge sa faci afaceri acolo. Il sun pe prietenul meu Leon Panetta, seful CIA si il intreb daca se poate face ceva cu tarile astea, putina democratizare, macar in nordul continentului, nu tot. Leon imi spune ca da, se poate si, cu atat mai mult e bine sa se faca treaba pentru ca influenta castigata in regiune va fi cruciala pe termen lung. Fericit, ma intorc la Obama cu mapa cu datele si gata planul: Obama accepta, ca doar e in interesul nostru.

Era si cazul, parerea mea, sa inceapa sa se investeasca si pe acolo. Daca in secolul trecut, lupta s-a dat in mare parte pentru a obtine influenta in Orientul Mijlociu, la petrol, se poate foarte bine ca in secolul 21, lupta geopolitica sa se dea in Africa, ultimul bastion economic de cucerit.

Urmatoarea mare criza va veni in momentul in care vor termina si cu Africa, de investit si supt resurse. Ce mai facem atunci....? Mergem pe Luna?

P.S. Mai are cineva vreun dubiu de ce i s-a dat lui Obama premiul Nobel pentru pace atat de repede?

P.P.S. Am gasit acest articol despre strategia de dezvoltare a Marii Britanii. Se potriveste perfect cu ce ziceam eu. Intrebarea este: Romania ce poate face ca sa intre si ea pe aceste piete?

4 comentarii:

tudor cemerita spunea...

probabil foarte interesant totul.
romania insa nu prea are cum sa intre pe pietele astea doar ff putin, daca linge curul cui trebuie. din pacate romania este una din tarile alea nord africane, asa cum zice in articol.

Marius Ogrean spunea...

Cum ai evaluat "ff putin"-ul?
Ovidiu Tender, de exemplu, si-a deschis ceva afaceri prin Africa. Daca a putut el, pot si alti romani.

Daca Romania e asa bananiera cum spui tu, cum de investitiile straine in Romania anul trecut au fost de 2,6 miliarde de euro?

Anonim spunea...

Ce post m'a beaucoup aide dans mon positionnement. Merci pour ces informations

Marius Ogrean spunea...

Dans quel positionnement? Vous m'avez fait curieux.