joi, 21 aprilie 2011

Ce este statul?

Definitie data de Max Weber: statul, creatie occidentala, este o institutie politica a carei birocratie reuseste sa exercite, in limitele legii, monopolul constrangerii fizice legitime.

Ati inteles?

Daca nu ar fi o institutie ca statul, cine l-ar apara pe Sebastian Ghita de Sorin Ovidiu Vantu? Sa isi faca dreptate singur ar fi exclus.

Daca nu ar exista o institutie ca statul, cine ar da 100.000 de euro ca sa il aduca in tara pe Nicolae Popa ca sa se dezlege o data cazul FNI ?!?! Observati ca aici am pus doar aceasta cheltuiala a statului. Cine credeti insa ca a facut presiuni asupra Indoneziei ca sa il extradeze pe Popa?

Daca nu ar fi statul, cine ar mai avea interes sa il caute si sa il pedepseasca pe Mihai Necolaiciuc?

Asta este functia fundamentala a statului: reglementarea constrangerii. Monopolul constrangerii!!!!
Restul cu statul social, statul care are grija de cetateni, de economie sunt consecinte ale politicii diverselor partide de-a lungul timpului. Pana la Bismarck nu a prea existat conceptul de stat social. De la Keynes incolo s-au inteles mai bine beneficiile interventiilor statului in economie.

Daca e sa luam exemplul americanilor, este foarte simplu. Pana prin anul 1900 ajunsesera sa aiba firme care detineau monopol pe ramurile principale ale economiei: cai ferate, otel, petrol, posta, carbune, cupru, banci, etc. Ca exemplu, inainte de a se infiinta FED (banca centrala a SUA), JP Morgan, cel mai mare bancher al vremii, singur a reusit sa scoata America dintr-o criza din 1893, imprumutand trezoreria americana (va dati seama ce puternic era acel om). Un citat dintr-un editorial al vremii: "The Central Bank—Why should Uncle Sam establish one, when Uncle Pierpont (JP Morgan) is already on the job?"

Ulterior doar au inceput sa se instituie reglementari impotriva monopolurilor din diverse motive politice si economice. Americanii insa si in 2010 au probleme in a concepe statul social. De-abia a reusit Obama sa treaca legea asigurarilor de sanatate pentru toti americanii.

Deci sa ne intelegem.

Statul este un arbitru. La nivel de baza, noi il platim sa ne rezolve conflictele, fiind singurul care are dreptul asupra constrangerii fizice.

Restul e can can. Asa ca, sa trecem la munca! Statul nu ne da nimic, pentru ca nu este menirea lui.

Niciun comentariu: