joi, 28 aprilie 2011

Disparitie, fuziune sau ce?

Eu l-am vazut pe Sebastian Lazaroiu in cateva interviuri la televizor sau pe internet si i-am citit articole pe bloguri.
De fiecare data era foarte calculat in ce spunea, se vedea ca venise cu temele facute.

De aceea nu cred ca declaratia pe care a facut-o recent vizavi de UDMR este o greseala.

Incepand cu 1 mai nu va mai fi consilier prezidential pe analiza politica. Se poate spune, la prima vedere, ca aceasta decizie vine in urma declaratiilor lui in care spunea UDMR-ul este un partid "ciudat".

Avand in vedere ca Traian Basescu nu mai este chiar atat de important in economia politica a urmatorilor ani (mandatul lui se va termina cel tarziu in 2014) si ca in 2012 vor fi alegeri locale si parlamentare, este mult mai probabil ca plecarea lui Sebastian Lazaroiu, "de comun acord", sa faca parte dintr-o strategie politica.

Cel mai important este ca s-a spus adevarul, intr-un final: UDMR-ul nu mai prea are motive sa existe. Nu mai prea sunt in Uniunea Europeana partide bazate exclusiv pe criterii etnice. Apoi, situatia maghiarilor in Romania si in general a minoritatilor este buna, Romania avand printre cele mai bune legislatii din Europa pentru minoritati. Evenimentele de tipul "Csibi Barna" sunt exceptii si chiar mai mult decat atat, nu au de-a face cu minoritatile (cel mai probabil a fost o strategie a USL de a incerca sa destrame alianta PDL-UDMR).

Plus de asta, nu prea cred eu ca Marko Bela a obosit de politica si vrea sa se retraga. A inteles de fapt ca partidul sau este aproape de finalul utilitatii lui si s-a retras in plina glorie.

Ce urmeaza?

Nu cred ca se pune problema disparitiei partidului. Au un bazin electoral fidel care le aduce un numar constant de voturi.

Mult mai probabila mi se pare fuziunea cu PDL-ul!
Amandoua partidele fac parte din PPE (Partidul Popular European). Au aratat ca pot colabora foarte bine in momente de criza economica, luand masuri dificile din punct de vedere electoral. Apoi, pana acum UDMR-ul a fost cu toate partidele aliata la guvernare, devine deja desueta aceasta negociere continua si potential daunatoare pentru imagine. Daca ar fuziona cu PDL-ul, aceasta alianta ar avea sanse reale sa bata USL la alegerile parlamentare. In plus, s-ar intampla ceea ce se doreste de mult in politica din Romania: am avea doar doua forte politice!!! USL de stanga si PDL-UDMR de dreapta. Mult mai usor pentru electorat sa aleaga si, din punctul meu de vedere, ar ajuta PDL-UDMR sa castige voturi, fiind singura forta reformatoare a Romaniei ultimilor ani.

Altceva ce s-ar putea intampla?

O a treia alternativa ar fi infiintarea unui nou partid al maghiarilor, ceea ce ar fi contraproductiv pentru ca ar face ca nici unul din cele doua partide sa nu mai intre in parlament. Deci nu e o optiune.

Vom vedea.
Are si domnul Lazaroiu un concediu in sfarsit....

Niciun comentariu: