sâmbătă, 7 mai 2011

Diferenta de competitivitate

Sunt convins ca pentru multi romani gazul este scump.
Cand vine factura in timpul iernii de cateva sute de lei, este dificil pentru multi.

Acest fapt ne permite sa intelegem mai bine diferenta dintre noi si tarile din vestul Europei cu care ne tot comparam (nu facand neaparat bine).

Romania este presata de diverse organisme internationale sa liberalizeze pretul gazelor pentru cetateni. In momentul de fata, pretul pe care il plateste populatia este controlat de stat, pentru a fi pastrat la un nivel acceptabil.

Imaginati-va insa cum va fi cand pretul va fi lasat liber? Pretul va ajunge asemanator cu cel platit de germani, italieni, etc. datorita tranzactiei pe o piata deschisa. Furnizorii vor avea interesul sa vanda la pretul mai mare, pentru ca vor gasi mai usor cumparatori.

Intrebarea este: de ce germanii pot sa plateasca gazul mai scump si noi vom avea probleme?

Raspunsul este simplu: diferenta de competitivitate a economiei. Produci mai mult, vinzi mai mult, investesti mai mult, cresti mai mult, poti sa platesti gaz mai mult.

Acesta este un exemplu bun si pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine la ce se refera "programul de convergenta" al Romaniei. La tigari ne egalizam cu preturile din UE, la benzina la fel, urmeaza la gaz si cine stie ce alte produse si servicii.

Cum putem converge mai putin dureros? Prin multa munca si mai putina mana intinsa catre stat.

4 comentarii:

tudor CeMerita spunea...

si salariile cand se egalizeaza? sau... sau, pentru a evita un raspuns de genul "cand vei lucra", intreb: si pensiile, calitatea drumurilor cand se vor egaliza?

Marius Ogrean spunea...

Salariile si pensiile vor creste atunci cand va veni PNL-ul la putere, nu?
Cam atat au stiut sa faca.
Vorbesti de drumuri? Uita-te cate drumuri si autostrazi au facut PNL-ul. Eu zic ca e o imbunatatire.

tudor CeMerita.ro spunea...

nu stiam ca e o discutie politica aici. ma scuzati atunci, eu refuz sa am discutii politice ca nu aduce nimic bun :D

Marius Ogrean spunea...

Tocmai asta e problema Tudor: spirala tacerii.
Daca toata lumea tace, manipularile si intoxicarile raman valabile pentru ca nu are cine sa le demonteze. Si e asa de usor...