miercuri, 18 mai 2011

Este Eva prima femeie?

Am citit niste lucruri zilele acestea care m-au lasat extraordinar de placut impresionat si vreau sa le impartasesc cu voi.

Biblia:
Geneza

Cap 1.
Versetul 26.
Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
Versetul 27.
Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.

Cap 2.
Versetul 15.
Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească.
Versetul 16.
A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: "Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,          (Prima aparitie a numelui de Adam
Versetul 21.
Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
Versetul 22.
Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.
Versetul 23.
Şi a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său."

...............................................

Dupa cum observati, in capitolul 1 creeaza barbatul si femeia.
In capitolul doi o creeaza pe Eva din coasta lui Adam.
Exista interpretari ale bibliei care spun ca prima femeie se chema Lilith. In Alfabetul Ben-Sira, scrisa intre anii 700 si 1000, scrie ca Lilith a refuzat sa stea sub barbat si de aceea a plecat din Rai. Doar apoi Dumnezeu a creat-o pe Eva, ascultatoare si docila.... :)

Ce parere aveti de faptul ca Biblia are aceasta neconcordanta? Citind inceputul, mi se pare ca se cam schimba stilul atunci cand Dumnezeu o creeaza pe Eva, ca si cand cineva a adaugat acele pasaje pentru propriile interese: “ea se va numi femeie, pentru ca este luata din barbatul sau”..... Adica cum?

4 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...

si unde e acum prima femeie?

Anonim spunea...

"A făcut bărbat şi femeie" este o constructie la timpul prezent, care nu semnifica faptul ca i-a facut in acel moment.

La incepul l-a facut pe Adam, iar apoi ("in capitolul 2"), a facut-o pe Eva.

Adica gresesti, cautand tot felul de interpretari aiurea.

Marius Ogrean spunea...

Sa inteleg ca credinta ta se bazeaza pe analiza gramaticala a bibliei? Vezi ca s-ar putea sa te inseli... "a facut" este la timpul perfect compus, nu la prezent.

Mihai V Popa spunea...

Vai omule cat de superficial tratezi lucrurile...NU te supara pe mine, dar daca ai vederea de ansamblu a modului cum a fost scrisa Biblia e imposibil sa faci gafe de acest gen. Daca te uiti cu atentie de la versetul 4, capitolul 2 Geneza, se detaliaza procesul de creatie...sunt completari aduse, din ce a fost facut omul, cum l-a adormit ca sa-i ia o coasta, cum l-a indrumat...Cu ziua a saptea se termina creatia universului si a omului. Ce urmeaza sunt detalieri...Intreaga Biblie e scrisa dupa principiul 'review and enlarge'. Inclusiv Apocalipsa in care mai este scris ceva f interesant pe ultima pagina (cap 22 - 18,19). Nu cred ca esti in masura sa analizezi ceva ce nu ai citit in intregime sau macar partiual, dar la modul aprofundat. Nu e analiza literara. Biblia e scrisa printr-un proces de inspiratie si inspiratie, dupa cum bine stii vine in franturi, pentru ca nici omul nu ajunge sa fie curat si concentrat in rugaciune astfel incat sa primeasca acest dar. Superficialitatea, ca trasatura se opune total starii necesare constiintei de a fi inspirat si de scrie ceva atat de maret si revelator cum este Biblia...No offense, m-am simtit dator sa te trezesc putin din amorteala asta in care stai si ai impresia ca stii tot...