marți, 17 mai 2011

Perspective economice incerte

Traim vremuri cu perspective economice incerte. Ma refer acum la economia mondiala, nu doar la cea a Romaniei.

Pe scurt, lucrurile stau asa: aurul scump, actiunile scumpe, alimentele scumpe, petrolul scump, marfuri scumpe, economii cufundate inca in datorii si probleme.

Ma tot intrebam eu de ce tot zic analistii economici ca va veni hiperinflatie si nu reuseam sa pun lucrurile cap la cap pana cand informatiile probabil au facut masa critica pentru a-mi permite sa inteleg mai bine ce se intampla.

Am trecut printr-o criza financiara puternica, urmata de o criza economica cel putin la fel de puternica. Economistii decidenti au luat exemplul crizei din 1929-1933 si nu au lasat institutiile financiare sa se prabuseasca pompand miliarde de dolari pentru a le salva de la faliment. O importanta parte din bani au fost tipariti: vezi QE si QE2 al americanilor, devalorizarea lirei sterline si alte exemple.

Initial institutiile financiare au fost foarte reticente in a mai imprumuta firmele care au ajuns in lipsa de lichiditati si au inceput si ele la randul lor sa aiba probleme. Cand bancile au inceput sa dezghete creditarea, deja economia gafaia.

Cel mai grav este insa faptul ca nu s-au schimbat reglementarile in domeniile financiare. Astfel, institutiile financiare au putut sa continue sa faca diverse specule si jocuri financiare, mult mai profitabile decat creditarea firmelor. Unele au ales sa crediteze statele infometate teribil de bani. Altele au ales sa investeasca in "safe haven"-uri. Putine sunt dispuse sa isi bage banii intr-o economie care se misca greu, care aduce profit greu.

Unde am ajuns? Am ajuns la inceputuri de bule speculative peste tot: aur, petrol, alimente, etc. In urma cresterii masei monetare mondiale, cererea a crescut mai mult decat oferta si in mod natural, preturile au crescut. Populatia este indatorata, face fata cu greu cresterii preturilor, scade consumul, firmele au probleme in a merge mai departe si tot asa.

Si desigur ca urmeaza momentul in care americanii vor termina tiparirea banilor si poate vor incepe chiar scoaterea lor de pe piata prin diverse politici monetare gen cresterea dobanzilor ceea ce pana la urma este inevitabil pentru ca dobanzile de referinta sunt deja de mult timp aproape de zero.

Grecia, Irlanda, Portugalia au probleme mari. Spania, Italia sunt mai putin luate in vizor dar nu stau nici ele foarte bine. Prima data cand aud ca SUA ar putea intra in incapacitate de plata daca nu se schimba legislatia ca sa permita statului sa se imprumute mai mult. Japonia are probleme economice datorita recesiunii si cutremurului. In China inflatia a crescut mult.

Cum spuneam, foarte incerte perspective economice.

Niciun comentariu: