luni, 23 mai 2011

Tara arde si baba se piaptana

Lumea este in pragul unei noi crize financiare datorita faptului ca Grecia s-ar putea sa intre in incapacitate de plata, bursele scad in toata lumea iar romanii ce fac: se cramponeaza de un caz de coruptie in Ministerul de interne.

Parca incep sa nu mai devina stiri astfel de cazuri. Sa nu ma intelegeti gresit, e bine ca se intampla, insa, sa nu intelegeti gresit, e normal ca se intampla. Asta se intampla intr-o societate civilizata: hotii sunt urmariti penal si condamnati. Cu atat mai mult trebuie sa se intample in Romania unde atatia anii hotii au ramas neprinsi.

Intra si societatea romaneasca in normalitate. Bravo noua.

Problemele din pacate sunt altele.

Grecia probabil va declara incapacitate de plata, ceea ce va declansa un tsunami financiar.......iar.
Bancile vor trebui sa puna zeci de miliarde de euro pierderi in contabilitate datorita faptului ca guvernul grec nu mai poate plati. Unele probabil ca vor da faliment, altele vor fi cumparate. Iar va fi penurie de bani, iar vor fi probleme in economie.

Suna rau de tot. Mi-ar placea sa nu fie asa dar din ce citesc pe internet, nu stiu ce s-ar putea intampla diferit. Chiar si Banca Centrala Europeana a declarat ca nu sustine o rescadentare a datoriilor grecesti........Ce poti sa spui la asa ceva?

Nu stiu ce se va intampla. Poate ca pietele financiare sunt mai pregatite acum, fiind sub stress de atatia ani, incat nu vor mai scadea asa de mult. Poate ca Grecia va reusi sa implementeze un super program de reducere a deficitului bugetar. Poate ca va iesi din zona euro si va tipari moneda cu care sa isi plateasca datoria
(desi e clar ca valoarea acelei monezi va fi foarte mica...) Nu vreau sa fiu alarmist, insa lucrurile nu stau bine deloc.

De aceea mi se pare ca baba se cam piaptana...

Exista insa si parti bune:

1. E Grecia si nu Romania tara care poate da faliment.

2. Romania are in continuare cele mai bune perspective de crestere din Europa de Est.

3. Avem munti, mare..... :) ......poate le furam niste turisti grecilor.

4. Avem propria moneda si deci avem parghii prin care putem controla mai bine economia in caz de nevoie.

5. Avem un acord incheiat cu succes cu FMI-ul si un nou acord precautionery pe 2 ani.

Tot ce ne ramane de facut este sa ne vedem de treaba in continuare.

O ultima idee: la fel cum a fost gigantul asigurator american AIG "too big to fail", Italia este in momentul de fata "too big to save"............

Uitati-va la acest grafic interesant care arata procentele datoriilor guvernelor din zona euro. Nu cred sa ajungem pana acolo cu problemele........insa problemele sunt MARI.

Niciun comentariu: