miercuri, 18 mai 2011

Viata pe credit

Ma tot gandeam la declaratii ale lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, in care zicea ca dupa aceasta criza lumea se va schimba.

Nu prea vedeam cum va avea loc aceasta schimbare pana de curand insa, cand am inceput sa inteleg mai multe.

Care e problema lumii astazi? Foarte simplu: DATORIA.
Ca este datoria unui stat, a unei firme sau a unei persoane, tot datorie se numeste. Credit.

De unde pana unde atatea credite? Credeti ca in anii 1800 oamenii luau credite? Da: credit la birtul satului pentru bautura, credit la tamplar pentru scandurile care i le-a dat sa isi termine casa, etc. Firmele cu siguranta ca apelau la metoda asta mai mult, insa reglementarile nu erau sub nici o forma cum sunt acum. Ulterior au aparut bancile, institutiile de credit, legile lor de functionare, institutii de control, etc.

Faptul ca acum avem lucrurile mai reglementate nu inseamna neaparat ca acum creditul trebuie sa faca parte mai mult din viata noastra.

Ganditi-va la urmatorul aspect: 90% din cei care isi cumpara azi apartamente le cumpara pe credit. Asta inseamna ca bancile care au dat creditele detin 90% din apartamentele care se cumpara. Din punct de vedere contabil nu e asa, insa daca cei 90% simultan nu si-ar mai plati ratele, bancile s-ar trezi proprietarele a 90% din apartemente. Deci pana la urma tot ele sunt "proprietarele". Si atunci te intrebi cum te astepti sa revina piata imobiliara? Pai cum sa revina piata imobiliara cand a fost creata aproape complet de institutiile de credit? Cand bancile dau credite, imobiliarele cresc, cand bancile nu mai dau credite prea mult, imobiliarele scad. Acum bancile nu mai prea dau credit. Deci imobiliarele scad.

Si? Unde e problema?

O intrebare: cat valoreaza o persoana care a economisit X mii de euro si isi ia un credit cu care isi cumpara o masina si un apartament? Raspunsul: mai putin de X mii de euro, pentru ca daca ar fi sa vanda totul, datorita comisioanelor, costurilor si devalorizarilor aferente, ar pierde bani.

Deci ce si-a cumparat persoana respectiva? Raspunsul este simplu dar dur: o iluzie de bunastare. De fapt este mai sarac decat inainte.

"Asa-i, Marius, dar dupa 30 de ani ai ceva al tau."

Asa este: ai in spate o viata plina de probleme cauzate de creditul respectiv. Cum sa iti dai demisia de la serviciul pe care nu il mai suporti, ca daca nu iti mai gasesti de lucru, ajungi sa ai probleme? Cum sa iti iei talpasita si sa fugi in lume? Doar nu ai platit atatea rate ca sa renunti dintr-o data la tot. Si cel mai neplacut: o boala care nu iti mai permite sa muncesti si care te duce intr-un final la dezastru financiar.

Cu siguranta, si daca stai in chirie se pot intampla aceleasi lucruri, cu o singura diferenta: libertatea. Creditul pentru apartament este economisire fortata. Repet: fortata.

Foarte multa lume e dispusa foarte usor sa renunte la libertatea aceasta din motive relativ slabute: ca asa face toata lumea, ca asa zic parintii, ce zic prietenii daca eu nu mi-am cumparat apartament?

Dar sa nu divagam.

Cu credite nu se cumpara doar apartamente si masini.
Cu carti de credit se cumpara orice: de la hartie igienica la pufuleti si scobitori.

In acest caz e si mai rau din pacate: daca apartamentul mai poti sa il vinzi sa recuperezi ceva, hartia igienica cu siguranta nu ti-o mai cumpara nimeni...

Si atunci repet intrebarea: ce ai realizat? Ti-ai cumparat o iluzie.

................

Asta se va schimba incepand cu aceasta criza. Cine a zis ca toti tinerii de sub 30 de ani trebuie sa aiba apartament? Unde mai este scopul vietii? Daca la 25 de ani ai totul, ce mai faci pana la 60? De unde iluzia asta ca bunastarea vine la tinerete?

Bunastarea vine dupa ani intregi de munca. Pana la urma, apartamentul cumparat pe credit e al tau tot dupa zeci de ani de munca.

Valoarea unui om nu este creditul pe care il are.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte fain post-ul asta :)
Este intradevar ciudat; parerea mea este ca Biblia asa cum o stim noi a suferit PREA MULTE schimbari de la forma.. sa ii zicem originala.

Anonim spunea...

si se pare ca am postat unde nu trebe :)) dar imi place so postu asta :D