luni, 13 iunie 2011

Dupa 21 de ani

Astazi se implinesc 21 de ani de la mineriada din 13-15 iunie.

Uitati-va la minutul 0:49

Reporter: De ce nu are loc dialogul intre reprezentantii statului si grevistii foamei?
Silviu Brucan: Pai cum poti sa vorbesti cu niste oameni care nu mananca? (Rade)
Reporter: Dar dumneavoastra daca ati vorbi cu ei ce le-ati spune?
Silviu Brucan: Le-as spune sa se duca si sa manance o friptura.... (Rade iar)...............................

Eu cred ca a evoluat foarte mult Romania de atunci, in bine. Cei care spun ca Romania o duce foarte rau au propriile interese cand fac astfel de declaratii.

Am o cunostinta in Macedonia. Nu prea apuc sa vorbesc cu ea pentru ca nu prea are acces la internet. Trebuie sa mearga prin internet cafe-uri ca sa vorbim si si atunci poate nu ii ajung banii.
La acest capitol, Romania este una dintre tarile cu cele mai mari viteze ale internetului din lume. Devine o obisnuinta la romani sa aiba internet in casa, nu mai exista internet cafe-uri (cel putin nu stiu eu vreuna.)

Imi spunea ca are dificultati la facultate pentru ca profesorii ii cer bani ca sa isi ia examenul.
Din cate stiu eu, in Romania asa ceva se cam practica la doctorate, insa pentru studiile de licenta, nu cred ca mai prea sunt asa cazuri si daca ar fi, s-ar afla foarte repede. Poate ca nici la doctorate nu se va mai intampla asa de mult acum ca s-a adoptat noua lege a educatiei nationale.

De asemenea, zicea ca daca nu ai pile, este greu sa iti gasesti de lucru in Macedonia. Si la stat si la privat e la fel.
Ati mai auzit voi de asa ceva in Romania? La stat cu siguranta se intampla, dar la privat mi se pare aberant. Probabil ca pentru a face o favoare unei persoane importante, un patron poate sa angajeze pe cineva incompetent. In rest insa, sunt convins ca majoritatea ar vrea oameni care sa stie meserie si nu i-ar interesa ce pile au. Problema la angajare in Romania este ca in orice economie dezvoltata: daca firmele nu au bani, nu angajeaza.

Credeti ca e rau la noi? Uitati-va in Spania. 45% dintre tineri nu au un loc de munca. Incepe deja sa devina o problema nationala pentru ca o generatie intreaga va avea probleme in viitor. Li s-a si dat un nume, pe buna dreptate: "Los indignados". Au protestat cu saptamanile in piete publice din Spania. S-au mutat cu corturile chiar acolo.

Nu zic ca o ducem bine, insa avem o multime de exemple de situatii mai dificile chiar la noi in Europa (nu in Africa precum am scris in alt articol).

Niciun comentariu: