luni, 27 iunie 2011

A fi sau a nu fi....falit

Traim niste vremuri atat de exceptionale incat nici nu ne dam seama.

Problema datoriilor Greciei este atat de serioasa incat s-au intamplat niste lucruri de neasteptat.
Franta a anuntat ca doreste sa ajute statul grec prin reesalonarea datoriilor si anume, sa transforme 70% din datorie in titluri de stat cu maturitate de 30 de ani !?
Este o dovada foarte buna de leadership din partea lui Sarkozy care de fapt spune asa: va dam ce vreti numai votati legile alea de restructurare.

O intrebare: ce se intampla cu bilantul unei banci, in momentul in care niste bani care trebuiau sa vina, sa zicem, anul asta sau in 2012 sau in 2013, vin doar peste 30 de ani?

Sa vedem acum cum stau germanii. Angela Merkel nu sta prea bine cand vine vorba sa fie decisiva. De exemplu, expune Germania la riscul de a avea probleme cu energia, acceptand sa renunte la energia nucleara, doar pentru a-si atrage sprijinul verzilor. A avut infrangeri in alegerile locale. O putem acuza de multe, dar nu de a fi intr-o situatie in care sa vrea sa faca ceva atat de tenace precum Sarkozy.

Apoi mai vine urmatorul lucru: politicile pe care grecii trebuie sa le treaca pentru a primi ajutorul financiar de 12 miliarde de euro vor aduce in urmatorii 5 ani reduceri ale costurilor de 28 de miliarde de euro. Toata suma destinata sa ajute Grecia este 110 miliarde de euro.

Mi se pare mie sau sunt niste diferente enorme intre ce dau grecii si ce dau ceilalti? Evident ca niste masuri draconice de restructurare nu pot face nimic decat sa inhibe mai mult economia greaca: daca scad salarii si pensii scade consumul; ei deja au o scadere economica considerabila, somaj; bancile au pierdut 8% din depozitele populatiei care si-a scos banii din tara sau a cumparat aur.

Cine crede ca Grecia va putea sa plateasca aceste datorii mai mari, cu o economie care este in dificultate mai mare datorita acestui climat de nesiguranta?

Inca un aspect: nu doar Franta si Germania exista pe lumea asta ca creditori ai grecilor. Ceilalti ce fac?

Sa trecem acum la altceva interesant: speculatorii.
George Soros anunta ca aproape inevitabila iesirea unei tari din zona euro.
Mi se pare absolut logic, din moment ce de la inceputul anului a vandut aur in valoare de vreo 700 de milioane de dolari. Are lichiditati pe care vrea sa le investeasca in active ieftine grecesti daca nu chiar falimentare (banci si altele).

Guvernul grec are la dispozitie o majoritate de 155 de parlamentari din 300. Cat de greu poate fi sa influentezi cativa dintre ei sa voteze impotriva? La cati bani are Soros, poate sa dea si la un politican grec sarac cu duhul.

Americanii au si ei riscul lor de a intra in incapacitate de plata datorita plafonului maxim al datoriei.
Chinezii spun ca sa pastreze inflatia la 4% este greu, ceea ce inseamna probleme si la ei cu banii si accesul la bani.

Ca fapt divers in plan local, Fondul Proprietatea isi muta 4 miliarde de euro de la Bancpost, banca detinuta de greci, la ING, detinuta de olandezi.

Sa revin la afirmatia de la inceput: traim niste vremuri cu adevarat exceptionale.

S-ar putea intampla ceva in felul urmator: UE convinge o parte din banci sa isi transforme datoriile pe o perioada mai lunga, gen 30 de ani, ca sa fie siguri ca acei bani nu se vor pierde de tot!!!!!!

.............................................

Eu sper sa nu dea faliment, insa nu vad ce se poate intampla altfel. Nu vad cum se poate termina bine. Daca o tot continua cu aceste ajutoare, Greciei nu o sa ii mai fie bine veci. Vor fi captivii acestor credite contractate. Cine isi vrea asa o istorie?

Niciun comentariu: