joi, 9 iunie 2011

Povesti romanesti

Vreau sa va spun doua scurte povesti cu mine.

Acum mai multi ani eram intr-o seara la niste amici (pe vremea aceea) acasa. La un moment dat nu mai aveam bere si cineva s-a dus sa cumpere de la chiosc. La intoarcere, a adus niste bere si doua steaguri. In localitatea in care traiesc, la acel moment era un eveniment si primaria a cumparat steaguri pe care le-a pus cate doua pe stalpi. Eu am spus ceva in genul: "De ce le-ai luat de pe stalp? Primaria a dat bani ca sa se bucure toti de ele, nu doar tu." Dupa cateva momente ma duc la toaleta si chiar cand ieseam din camera, aud soptit de catre un "amic": "moralistul pulii."

Cea de-a doua poveste este legata de o discutie pe care o aveam cu doi oameni despre fotbal. Unul dintre ei spunea ceva legat de un arbitru care a fost lovit pentru ca a anulat un gol valid si afirma ca asa ar trebui sa le faca la toti. Eu replic cam asa: "Cum adica sa le faca asa la toti? Traim intr-o tara unde sunt legi si asta probabil se cheama vatamare corporala. Daca e corupt si a favorizat vreo echipa contra unei sume de bani, sa faca puscarie." Ce credeti ca aud, de data aceasta cu voce mai tare si in fata mea? "Moralistul pulii".

Desigur ca voi va puteti gandi acum ca oi fi avand eu cine stie ce personalitate conflictuala si saracii oameni erau exasperati de ce sustineam. Credeti ce vreti.

Mi s-a casunat zilele astea ca daca as avea de-a face cu cineva care ofera un serviciu si nu da factura sau bon sau chitanta, sa incerc sa nu colaborez cu acea persoana. Evident ca pentru unii asa ceva este sau un moft sau o ciudatenie sau un caz tipic de "moralistul pulii".

Asta e problema cu romanii: Basescu si Boc nu trebuie sa faca doar legi si sa administreze tara. Ei trebuie sa vina sa le bage direct la romani in traista. Trebuie sa vina Basescu personal sa il prinda pe primarul dintr-o comuna care da 120.000 de euro pe un program pe care probabil nu il foloseste si oricum sunt altele de multe ori mai ieftine. Trebuie sa vina Boc si sa ii ia de manuta pe toti judecatorii care iau mita ca sa solutioneze favorabil dosare de divort sau ce-o mai fi. Trebuie sa vina Udrea repede repede in cine stie ce bodega si sa-si doneze poseta si pantofii la un cetatean nemultumit.

Era la un moment dat o initiativa a unui blogger ca de ziua nationala sa scriem toti pe blog un articol cu titlul: "Sunt mandru ca sunt roman". Evident ca nu l-am scris pentru ca nu sunt deloc mandru ca sunt roman.
Imi iubesc mult tara, dar nu pot sa fiu mandru ca fac parte din acelasi popor cu toti acesti romani care nu au nimic de-a face cu nimic. Sunt atat de rai incat le fac rau propriilor copii (pensionarea anticipata, evaziunea fiscala, etc. cui credeti ca fac rau?).

Mi-a fost greu sa inteleg acest aspect, pentru ca este oarecum paradoxal. Realitatea din pacate asa este. De ce credeti ca opozitia se comporta atat de iresponsabil, rauvoitor si chiar impertinent? Pentru ca prinde la romanul de rand care este exact asa: iresponsabil, rauvoitor si impertinent. Cu siguranta toate deciziile importante luate de politicieni sunt luate doar dupa ce au consultat in prealabil sondajele si au vazut impactul pe care il va avea respectiva decizie asupra perceptiei lor in ochii electoratului. Din moment ce de doi ani si-au permis sa faca toate prostiile pe care le-au facut si nu au scazut foarte mult in sondaje indica un singur lucru: romanii intr-o mare masura sunt oameni slabi, indolenti sau neinteresati total de ce se intampla in jurul lor.

Ati putea spune ca e normal din moment ce oamenilor le-au fost taiate salariile. Atunci eu va intreb asa: daca esti sarac, cu ce te ajuta sa fii si prost?

"Moralistul pulii"

Niciun comentariu: