marți, 28 iunie 2011

Salvati bancile cu orice pret!

Marea depresiune din 1929-1933 a avut o cauza importanta faptul ca statul american a decis sa pedepseasca bancile "neastamparate" si sa nu le ajute cand au inceput sa aiba probleme. Oamenii s-au panicat, au retras banii din banci, bancile au dat faliment, economia a intrat in depresiune si tot asa.

Ce s-a intamplat in actuala criza?

Economistii au zis ca au invatat din lectiile crizei mai sus amintite asa ca au tinut cu orice pret sa nu lase sa se prabuseasca bancile (si insitutii financiare). Au salvat Bear Sterns, Freddie Mac, Fannie Mae, AIG, Royal Bank Of Scotland si altele care nu imi vin in minte. La Lehman Brothers au zis pas...Citeam la un moment dat ca aceasta decizie ar fi fost una dictata de o mare banca americana care avea influenta mare in trezoreria SUA.

In urma falimentului Lehman Brothers a inceput un tsunami financiar si economic.
Poate ca valurile cele mai mari au trecut (sau poate nu), dar valuri oricum inca mai vin.

Statele au pompat bani foarte multi in a salva bancile. Datoriile suverane au crescut astfel foarte mult, atat de mult incat unele tari au acum probleme in a le plati.

Ajungem la Grecia. Este la un pas de a cadea in prapastie: intrarea in incapacitate de plata. Care ar fi efectele imediate? Cei care au imprumutat statul grec vor marca pierderi foarte mari, pierderi mari care pot duce la falimente. Cine sunt cei care au imprumutat statul grec (si Irlanda, Portugalia, Spania)?

Bancile.

Iar suntem expusi riscului ca banci sa dea faliment. Cum mentionam mai sus, economistii spun ca au invatat din lectia Marii Depresiuni si cel mai probabil vor sustine ca bancile trebuie din nou salvate. Cum?

Se pare ca s-a ajuns la jocuri de genul: uite datoria, nu e datoria. O sa prelungeasca scadente, o sa refinanteze datorii si o sa ne invartim in jurul cozii. Cineva tot trebuie sa plateasca pana la urma. Cine?

"Turca plateste". Noi vom plati. Inflatie mare. Taxe mai mari.

Ma tot intreb eu asa: ce naiba este fondul ala de 500 de miliarde (sau mai mult?) de intrajutorare, creat de Uniunea Europeana? De unde sunt banii aia?

Daca ii tipareste Banca Centrala Europeana, rezulta scaderea euro, inflatie, etc.
Daca nu ii tipareste BCE, ei trebuie sa vina de undeva.
Cine are euro?

NOI! Deponentii.

Cumva, economistii vor gasi metode ca sa ni scoata din buzunar. Inflatia, da, este o metoda.

Ce inseamna asta deci? Vrand nevrand, toti ii vom plati pe grecii carora le place sa stea pe banca sa bea uzo (cum zicea un investitor).

Care e alternativa? Sa dea bancile faliment....:) Halal alternativa.

Deci, pe scurt, nu stam bine. Chiar nu stiu cum sa zic altfel. Nu sunt optiuni. Suntem la mana bancilor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

There are different opinions on this. I enjoyed your viewpoint.