marți, 6 septembrie 2011

Ce se intampla cu UE?

Raspunsul este simplu: trebuie sa se schimbe.

Uniunea Europeana a luat nastere in contextul razboiului rece, context in care trebuia sa se demonstreze superioritatea economiei de piata fata de economia planificata (cea aplicata in comunism).
Fundamentalistii pietei au facut lobby puternic printre tarile europene non-comuniste si au reusit sa creeze aceasta uniune economico-politica. Piata libera intre membrii, piata muncii de asemenea libera.
Intr-adevar, UE este o mare realizare prin faptul ca este cea mai mare putere economica mondiala (cel mai mare PIB din lume).

Din pacate, Uniunea nu functioneaza prea bine in criza. Datoriile ridicate ale statelor, recesiunea din multe dintre ele plus faptul ca statele membre in zona euro nu au controlul asupra monedei pentru a ajuta economia au dus la dezastrul care se prefigureaza in perioada urmatoare.

Lumea nu mai este chiar asa de constienta, dar de fapt, zidul Berlinului a cazut de-abia acum 20 de ani. Ce sunt 20 de ani la scara istorica? URSS s-a desfiintat si mai tarziu. Tratatul de la Lisabona (constitutia actuala a UE) a fost adoptat in 2007.

Mizilicuri istorice, din punct de vedere al perioadelor implicate.

Ordinea lucrurilor datorata razboiului rece nu mai este o ordine fireasca in 2011. Lucrurile se schimba profund.

Daca am fi, in momentul de fata in anul 2100 si am citi in cartea de istorie despre Europa, ce credeti ca va fi scris in acele pagini? Daca citim acum istoria SUA, vom vedea la fel, o incercare initiala de a avea mai multe state separate pentru a ajunge la concluzia ca e mai bine impreuna.

Ne-am batut noi aici in Europa cat s-a putut de-a lungul istoriei, dar tot noi am fost. Europa suntem noi! Germania nu e mai mult Europa decat Romania! Finlanda nu e mai mult Europa decat Grecia!

Sa ne gandim la orgoliu. Vrem sa ne mentinem locul intai in topul PIB-urilor? Vrem sa fim in continuare leaganul civilizatiei? Vrem sa dam in continuare directia lumii?

Asta e miza vremurilor in care traim. SUE.

Un comentariu:

Mihai V Popa spunea...

Ce zici de desfiintarea UE si de eliminarea oricarui alt compromis datorat insasi existentei ei, de libertate de auto-guvernare, de stat de drept si inca de alte o mie de lucruri bune care s-ar putea intampla fara control dinafara si sclavi supusi din interior, cocotati pe scaune inalte peste noapte, 'doamne blonde de fier' (iron maidens)...? Fa un exercitiu de imaginatie. E simplu. Te scuteste de gargara inutila si propaganda. UE nu trebuie sa se schimbe, doar sa dispara. Puterea actuala din Romania nu trebuie sa se schimbe, doar sa dispara. Coruptia din Romania nu trebuie sa treaca dintr-o mana in alta, pe masura ce partidele se succed la guvernare, doar sa dispara...Ceea ce propune Base cu SUE (Ellen) e o idee mult mai veche si daca tot se vrea control total asupra Europei de ce nu se spune asta pe fata ? De ce trebuie inventate crize si alte subterfugii pentru atingerea acestui scop? De ce trebuie subestimati oamenii inteligenti ca mine si intelegerea lor, care depaseste cu mult asteptarile si potentialul 'veritabililor oameni de dreapta'.

Cheers! N-o lua personal. Hai sa fim onesti cu noi insine si sa acceptam realitatea sumbra care ne inconjoara. UE sucks, PDL sucks, Romania de acum sucks. BIG TIME.