joi, 29 septembrie 2011

Iubesc criza asta

Este printre cele mai bune lucruri care s-au intamplat in Romania in ultimii 20 de ani.......din anumite puncte de vedere.

Cu aceasta ocazie, romanii au invatat:
- ca viata nu consta doar in a-ti lua un credit din banca si problemele dispar; mai trebuie si muncit si bunastarea vine in timp
- au inteles ca in principiu, practica bancilor era sa ii traga in piept pe clienti, nespunandu-le informatii importante, ascunzand riscuri, cosmetizand realitatea; foarte rar mi s-a intamplat sa intreb la o banca de oferta de creditare si sa nu incep sa ma enervez, fiind evident ca persoana din fata imi ascunde ceva
- au inteles ca nu suntem buricul pamantului, chiar din contra, intr-o lume a globalizarii, suntem inconjurati de rechini si trebuie sa fim puternici si vigilenti ca sa ne aparam interesele nationale; uitati exemplul cu contractul Bechtel, renegociat, renegocierea contractului de la Metrorex, lalele olandeze, etc.
- au inteles, o parte din ei, ca nu ai cum sa ceri sa iti dea statul, cand acesta nu prea are de unde, pentru ca economia reala care contribuie la buget sufera
- au inteles ca nu se poate altfel in lumea de azi decat daca esti mai competitiv, daca muncesti, daca atragi investitii, daca esti eficient

Cel mai mult imi place aceasta schimbare: daca interactionezi cu un angajat de la stat care te serveste prost si tu iti exprimi nemultumirea, in trecut ar fi facut astfel incat sa lase impresia ca te pune la punct (cum iti permiti?). Acum au inceput parca sa o lase mai moale cu nesimtirea. Ea ramane, este acolo, ar vrea sa erupa, sa zburde, sa isi faca de cap, dar si-o tin in frau, tot mai mult.

Alt aspect interesant, in legatura cu comentariile articolelor din presa online. Acum 1,2,3,4, etc. ani, nu gaseai un comentariu pozitiv la adresa lui Basescu sau al guvernului. Indiferent ca articolul era de bine sau de rau, ca se facea ceva bine sau rau. Acum incepi sa mai citesti si comentarii neutre. Cand se face ceva bine, mai este cate-un comentariu de apreciere, de felicitare. Pare banal, dar nu este. Este un trend.

Romanii se schimba. Incep sa se destepte (doar asa le zice si imnul). Au asteptari. Au aspiratii. Cu tara!

Iata, s-a infiintat asociatia Noua Republica. Exact acesta este mesajul ei: ajunge cu nepasarea, ajunge cu lipsa de respect pentru oamenii care se zbat, care muncesc, care isi neglijeaza familiile ca sa le dea la oameni de munca. O organizatie care sustine, intr-un final, clasa de mijloc din Romania. Asta conteaza, peste tot in lume. Clasa de mijloc trebuie sa fie cea mai numeroasa. Atunci societatea e robusta, sigura, eficienta. Libertatea de gandire, de asociere, de munca sunt lucrurile care fac o societatea puternica.

Chiar ma bucura cand vad ca SUNTEM mai multi. De cand scriu pe blog, tot singur m-am simtit. Acest gen de discurs nu il regaseai nicaieri in societatea noastra draga. Un discurs de normalitate, de bun simt.

Evident ca fiind vorba de politica, aceasta miscare va trece prin tot felul de transformari. Pe unii simpatizanti o sa ii piarda. Pe altii o sa ii castige. Asa-i in tenis. Important este ca apare o voce care sa ii sustina si pe cei care nu erau sustinuti pana acum:

- USL lasa impresia ca ar intra in soc anafilactic daca ar sustine si alte paturi sociale in afara de bugetari, pensionari...si copii care nu si-au luat bacul...
- UDMR sustine......ce-o fi....vad ei
- PDL a sustinut ce trebuia sustinut, insa mai mult in genul: "Ai noroc ca ii criza si ca da bine sa iei masuri de dreapta, ca altfel, stai linistit, nu ai fi pupat veci astfel de reforme de la noi."

Asta e realitatea. Ma enerveaza la culme cand il vad pe Berceanu sau pe Frunzaverde sau pe Videanu zicand de-ale lor. Ce naiba e in capul lor? Astia-s cei mai rai oameni...opozitia din interior. Cei care tin cutitul pregatit, sa ti-l infiga in spate. Tot ce fac de fapt este sa dauneze imaginii partidului.

Cum spuneam... E bine. Imi plac anumite trenduri care se prefigureaza in societatea noastra. Trebuie sa fim foarte atenti, ca popor, ca oameni activi, sa il sustinem, sa nu moara.

Cei saraci sau anumiti bugetari vor zice: "unde vezi tu bine? In tara asta de ...., tara asta bananiera? Toti sunt o apa si un pamant. Tara merge tot mai prost. In 20 de ani nu s-a schimbat nimic."

Eu le zic asa: nu aveti dreptate.

Niciun comentariu: