joi, 15 septembrie 2011

Traim in SF

Am auzit in seara aceasta un interviu cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, in care am auzit o opinie extraordinara: suntem intr-o criza tehnologica. Mi-a deschis orizonturile aceasta afirmatie.

Sa explic.

De-a lungul istoriei au fost multe cicluri seculare. Ganditi-va asa: revolutia adusa de motorul cu aburi, revolutia adusa de motorul cu combustie interna, descoperirea plasticului, descoperirea tranzistorilor, crearea calculatoarelor, crearea internetului.

Sa ne mai gandim altfel: republica romana, evul mediu, renasterea, revolutia franceza, americanii, razboiul rece.

Sa ne mai gandim altfel: Adam Smith, inceputurile gandirii economice (relatiile economice intre participanti care isi urmaresc propriul interes), intelegerea preturilor, intelegerea pietelor, economia planificata a comunismului pentru a culmina cu falimentul fundamentalismului de piata (in zilele noastre).

Unde suntem azi?

Suntem la finalul unui ciclu secular. In momentul de fata, nu se prea intrevede directia in care va evolua omenirea. Daca aveai suficiente informatii, puteai intui destul de bine ce se va intampla cand s-a descoperit motorul cu abur. La fel de bine se putea intui si explozia tehnologica adusa de calculator. "Legea lui Moore" si stipula ca la aproximativ doi ani, numarul tranzistorilor pe un circuit integrat se va dubla si ani buni exact asa a si fost.

In momentul de fata insa nu prea avem ce sa intuim despre evolutiile viitoare. Chiar daca am lasa la o parte toate problemele cu falimentul inevitabil al Greciei, cu problemele datoriilor suverane si a cresterii incete a economiei americane, tot nu am stii ce se va intampla dupa. Cel mai probabil, revolutia internetului si-a atins apogeul. Revolutiile arabe sunt de notat, insa internetul are doar o mica parte din "vina".

Mai este un aspect interesant. Medicina a evoluat foarte mult, speranta de viata a crescut foarte mult, dar varsta de pensionare cam tot pe acolo a ramas. Evident ca tot acest sistem al pensiilor se va schimba in lume, pentru ca regulile jocului se schimba.

Care va fi urmatoarea revolutie?

Incercand sa gasesc un raspuns, am zis: hai sa ma gandesc la SF-uri, ca acolo sunt destule idei bune care la un moment dat pareau SF dar poate ca acum sau peste 20 de ani vor fi realitate.


Un raspuns plauzibil pe care l-am gasit este dezvoltarea inteligentei artificiale. Deja am vazut programe de calculator care bat la jocuri de cultura generala cei mai buni oameni. Programe de calculator care bat cei mai buni sahisti. Programe de calculator care discuta intre ele.

Parea o idee interesanta, insa la fel de bine poate fi o problema. Daca inventarea calculatorului, sistemelor automatizate au taiat o multime de locuri de munca, imaginati-va cate probleme ar fi daca s-ar face roboti care sa poata face munci de rutina complexe, curatenie, etc.......Poate m-am dus prea departe cu gandul...

Realitatea ramane insa...ce facem? Ne trebuie o revolutie. Care va fi?

Un comentariu:

Mihai V Popa spunea...

Traim faza SF (studiu de fezabilitate). Ma intreb cum va fi in faza D.T...:)