duminică, 9 octombrie 2011

Analiza a sufletului

Sa presupunem ca exista suflet. Cand apare el?

Sunt trei posibilitati: apare la nastere, apare dupa nastere sau exista de dinainte.

1. Apare la nastere

Cand anume apare? Chiar in secunda cand se uneste spermatozoidul cu ovulul? Ce anume declanseaza aparitia sufletului cand se intalnesc aceste doua celule?

Exista posibilitatea ca sufletul sa fie purtat de una din celule.
Daca este purtat de spermatozoid, avand in vedere ca barbatii creeaza spermatozoizi pe tot parcursul vietii, ar insemna ca barbatul creeaza suflete pe tot parcursul vietii. Majoritatea spermatozoizilor nu creeaza viata asa ca intrebarea este: ce se intampla cu sufletele din ele?

Daca este purtat de ovul, avand in vedere ca femeia se naste cu toate ovulele pe care le va avea vreodata, inseamna ca ea are in ea mii si mii de suflete? De unde le are?

Premisa actuala este ca sufletul apare la nastere. Daca persoana care se naste este femeie, nu numai ca apare sufletul ei, dar mai apar si cateva sute de mii de alte suflete pe care le va purta in ovule. Cine discerne intre daca va fi barbat sau femeie, ca sa creeze cateva mii de suflete sau doar un suflet?

Daca o parte din suflet este purtat de catre spermatozoid si o parte de catre ovul, ramane aceeasi problema: de unde atatea sute de mii de parti de suflete la femeie?

2. Apare dupa nastere

Asta inseamna ca exista o perioada de timp intre aparitia zigotului si aparitia sufletului in care "viata" respectiva nu are suflet. E oare in regula atunci sa faci avort? Oare cand estimati voi ca apare sufletul?

3. Exista de dinainte

Cum anume se cupleaza zigotul proaspat format la conceptie cu sufletul care exista pe undeva pe acolo, prin aer? Ce mecanism face sa se uneasca o celula cu o entitate efemera precum sufletul? Sufletul are vointa?

Daca are vointa sa se asocieze cu un zigot, de ce nu are vointa sa se dezasocieze cu unul care urmeaza sa fie avortat?

Daca nu are vointa sa se asocieze cu zigotul...inseamna ca un mecanism il asociaza automat.

...

Premisa initiala este ca exista suflet. Vedeti cate intrebari fara raspuns apar in urma unei astfel de presupuneri? Ca sa vii cu explicatii la aceste intrebari, trebuie sa vii cu alte presupuneri (pentru ca nu se pot demonstra) si ajungi sa creezi un mecanism complex de presupuneri ca sa justifici premisa de la care ai plecat.

Oare nu e mai simplu fara?

Niciun comentariu: