miercuri, 9 noiembrie 2011

Isteria nationala: politica

Am vazut in seara aceasta la stirile sportive, ceva interesant. A fost astazi o expozitie pe tema marilor sportivi romani. I se ia interviu unui copil care vizita expozitia. Este intrebat (nu mai tin minte exact cum) daca avem motive sa fim mandri de tara noastra. Raspunsul lui: "Din punct de vedere politic nu avem motive sa fim mandri de tara noastra. Dar cand vine vorba despre sport, da, avem motive". Repet: un copil era intervievat.....

Cu ceva timp inainte de Marea Depresiune din 1929-1933, un mare investitor la bursa a spus ceva in genul: "Cand si baiatul care lustruieste papucii a ajuns sa vorbeasca despre bursa, e semn clar ca trebuie sa vinzi."

Aceasta vorba memorabila se potriveste perfect societatii noastre de astazi. Daca si un copil, intr-un context legat de sport, ajunge sa vorbeasca despre politica........avem o problema.

Eu zic ca decat sa stam sa ascultam toate balivernele politicienilor, care devin pe zi ce trece tot mai predictibili, mai indezirabili, mai banali, mai repede am pune mana si am face ce zice Mugur Isarescu: sa crestem competitivitatea muncii noastre. Sa muncim, sa ne vedem de propriul interes cat de bine putem. Trebuie sa fim informati despre mersul tarii, ca sa putem vota in cunostinta de cauza cand va trebui, dar mult mai mult de atat nu are rost, cand vine vorba despre politica.

Este o vorba: sexul vinde. O fi si asa, dar la noi e la fel de valabil: politica vinde.

Eu zic ca trebuie sa intelegem o data, pentru totdeauna, ca politicienii tot agenda poporului o urmaresc. Daca poporul vrea circ, circ i se da. Daca poporul ar vrea cresterea competitivitatii muncii, asta i s-ar da. Politicienii doar asta fac toata ziua, se uita pe sondajele de opinie.

Ca incheiere, ma gandeam la situatia interesanta din UE. Tari din zona euro (cu economii mai dezvoltate, Italia fiind chiar in G9) au probleme mari de finantare. Ei au insa avantajul ca daca ei cad, o sa cada si altii dupa ei. Noi, Romania, ce avantaj avem?

Rezerve de aur pe care nu vrea nimeni sa le exploateze (in afara de RMGC si Basescu), o tara frumoasa pe care parca doar printul Charles o mai promoveaza (si ce-i drept Eurosport si CNN...dar nu e suficient), nevoia de infrastructura care poate ajuta mult economia daca s-ar investi, fonduri europene care nu se trag, potential agricol enorm dar neexploatat.

Avantaje am avea, dar tot noi ni le sabotam. Asa ca ce ne mai ramane, ca sa nu ne manance rechinii?

Munca.

Un comentariu:

Mihai V Popa spunea...

Munca, munca si iar munca tovarase !