joi, 3 noiembrie 2011

Razboi

 

Se tot aud zvonuri ca Israelul ar vrea sa atace Iranul, de teama ca cea din urma dezvolta arme nucleare. Se mai aude apoi ca si prin SUA si Marea Britanie s-ar face demersuri in aceasta directie.

Sunt tot felul de zvonuri care pot indica ceva interesant si anume...

A inceput anul acesta. Revolta in Tunisia. Revolta in Egipt. Revolta in Yemen. Revolta in Libia.
Unul cate unul au cazut dictatori din tari musulmane. Un dictator dintr-o tara musulmana este echivalent cu o necunoscuta. Datorita agresivitatii fundamentalismului islamic, oricand o tara condusa astfel poate deveni un pericol la adresa securitatii zonei, intereselor economice din zona, etc.

Deci, au cazut 4 dictatori. Cel din Yemen a revenit in tara, dupa ce a fost ranit, nu stiu exact ce se intampla acolo, dar cu siguranta e pe duca si el, avand in vedere ca tara lui este considerata o ascunzatoare pentru Al-Qaeda.

Ce inseamna acest context? Inseamna ca opinia mondiala s-a cam obisnuit cu aceste detronari. S-a cam obisnuit cu violenta in aceasta zona, intelege ca ea poate aduce o schimbare in bine. Oricat de nedemn si de-a dreptul salbatic a fost omorat Gaddafi, oamenii reusesc sa isi creeze un refugiu mental gandindu-se la cate mii de oameni au murit datorita acestuia. Si atunci este mai usor de acceptat. Opinia publica mondiala imi lasa de inteles ca e de acord cu democratizarea acestei parti a lumii.

Mai este o dimensiune a contextului: criza. Toti au dificultati: americanii, englezii, zona euro, zona non-euro din UE....asta ca sa-i numesc pe cei care inca mai detin controlul asupra lumii. Au dificultati financiare, dificultati economice, sociale, politice, demografice, etc. Perspectivele de iesire din aceasta criza curand sunt neglijabile si constau in inflatie ridicata (hiperinflatie pentru greci daca ies din zona euro), crestere economica scazuta...deci nimic bine. Luminita de la capatul tunelului este doar un bec....intr-un tunel mult mai lung.

Ce se poate intampla in acest context?

Un razboi impotriva Iranului (eventual si impotriva Siriei). Exista precedentul rezolutiei ONU adoptata in acest an impotriva Libiei. La fel de bine se poate adopta si impotriva Iranului. Daca tot suntem la capitolul asta si conducatorul Siriei isi omoara propria populatie, poate ca ii atacam si pe ei.

Ce beneficii ar putea aduce asta? Masina de razboi este o sursa de locuri de munca. Este un mijloc prin care se pot adopta masuri impopulare mult mai usor decat pe perioada de pace. Este o masura prin care se poate face curat mult mai usor in propria ograda decat prin metoda extrem de lenta a democratiei actuale. Doar suntem in razboi. Daca nu ii convine lui Obama, cel medaliat cu premiul Nobel pentru pace, atunci sigur ii convine lui McCain sau lui Bush sau republicanilor care i-au sustinut pe acestia.

China vine puternic din urma. Americanii trebuie sa isi foloseasca avantajul pe care il au cat mai pot. China nu stiu daca are puterea sa se bage intr-un astfel de demers beligerant acum, dar va avea.

Razboiul este o oportunitate de a investi multi bani in cercetare, pentru a descoperi tehnologii noi care apoi pot fi folosite pentru noua revolutie tehnologica de care omenirea are nevoie pentru a intra in noua era.

O sa moara oameni? Da. Ce inseamna asta pana la urma? Atata timp cat nu e la tine, parca nu e chiar asa de rau... Atata timp cat iti gasesti propriei constiinte o explicatie cum ca te aperi de un potential pericol nuclear in mainile unei tari musulmane, parca merge mai usor. Oricum nu traiesti bine, e criza, se pot gasi tot felul de scenarii. Putem gandi pragmatic si sa ne bucuram ca suntem de partea buna a baricadei, adica aliati ai americanilor.

O ultima idee. Sechelele mentale lasate de al doilea razboi mondial persista si este de inteles. Dar razboiul in secolul 21 nu mai poate fi ca atunci. Uitati-va la razboiul din Irak, din Afganistan, din Libia. Nu mai mor asa multi oameni nevinovati. Precizia armelor si sofisticarea lor e mult mai dezvoltata.

Si pana la urma, daca mai mor niste oameni...care e problema? Tocmai am depasit 7 miliarde de oameni pe pamant...si mancarea e scumpa ;)

P.S. Sa nu va faceti idei preconcepute ca as fi un sadic care vrea razboi. Este doar o analiza. Ce vreau intr-adevar si o sustin cu toata taria este democratie in Iran si in Siria!

P.P.S. Zvonurile de care am mentionat ar putea sa fie lansate de adversarii lui Obama pentru a-l pune in dificultate, avand in vedere ca anul urmator americanii au alegeri prezidentiale. Sunt curios care sunt mai populari in Israel: democratii sau republicanii? :)

Niciun comentariu: