joi, 15 decembrie 2011

Pasi inainte in justitie

OK. Adrian Nastase a fost achitat in procesul "Matusa Tamara".

In primul rand, aceasta decizie arata ca in 2004 sau 2006 cand a inceput urmarirea penala, justitia era cam aservita politic. Sentinta spune ca fapta nu exista. Daca judecatorii spun ca fapta nu exista, cum de la inceput procurorii au spus ca exista? Deci clar, Traian Basescu cu ai lui l-au sapat pe Adrian Nastase. "Adriane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii." Cam asa a fost.

In al doilea rand, intr-un fel ma bucur de sentinta, pentru ca nimeni nu merita sa fie condamnat pe nedrept. Nastase merita sa i se terfeleasca imaginea (fie vorba intre noi, nu i s-a terfelit ci s-a conturat mai bine), dar nu merita sa fie condamnat doar pentru ca a pierdut alegerile, cum a patit Iulia Timosenko la ucrainieni. Stam tot mai bine cu justitia in Romania.

De ce zic asta?

Astazi s-a adoptat in Senat proiectul de lege prin care Ministerul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general pot porni actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

Este una dintre cele mai bune legi care se putea adopta pentru a imbunatati actul de justitie.

Doua declaratii ale ministrului Justitiei, foarte elocvente (cum sunt de obicei declaratiile lui Catalin Predoiu):

- "Este aceasta o incalcare a independentei magistratului? Nicidecum. Ceea ce poate initia ministrul Justitei se desavarseste in sectiile CSM, de catre sistemul judiciar insusi. Nu exista nici un fel de amestec in ceea ce priveste modul in care se rezolva aceste sesizari."

- "Guvernul este cenzurat de catre Parlament, actele Guvernului sunt cenzurate de catre Justitie, actele Parlamentului sunt cenzurate de catre Justitie, dar cine cenzureaza derapajele Justitiei?"

Ma bucur foarte mult. Bravo Vasile Blaga. Tineti-o tot asa.


P.S. Sa nu uitam si de asumarea raspunderii guvernului pe legea promovarii judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si ea este foarte importanta pentru a avea oameni de calitate la cea mai importanta instanta din stat.


P.P.S. Repet inca o data, pentru cei care nu stiu. Nu sunt membru al niciunui partid politic.

Niciun comentariu: