vineri, 13 ianuarie 2012

Tara de oameni prosti

Romanii nu au iesit in strada ca sa protesteze impotriva taierii salariilor, maririi TVA-ului si propunerii de scadere a pensiilor, dar au iesit in strada pentru sustinerea lui Raed Arafat....

Cat de prost poti sa fii? Cat de manipulabili sunt romanii...

Guvernantii sunt incompetenti pentru ca nu sunt in stare sa duca o campanie de informare cum trebuie in legatura cu legea sanatatii si implicatiile ei.

Dragii mei romani...sunteti niste tampiti.

Tot ce va pot ura este sa nu fiti voi cei ale caror sotii mor la nastere pentru ca nu este anestezistul prezent, cei ale caror rude nu sunt tratate daca nu se da spaga asistentelor, anestezistului, etc. Sper sa aveti bani sa va cumparati bandajele, medicamentele, etc. cand veti fi internati.

Si daca nu puteti, sa va duceti sa ii multumiti lui Gadea, Voiculescu, Ponta ca v-au oferit tot ce trebuie sa stiti despre lumea inconjuratoare incat sa nu mai aveti nevoie sa ganditi pentru voi.

Daca sistemul nu functioneaza bine, este dovada clara ca guvernantii nu sunt buni de nimic.
Cu toate astea insa, sistemul este suficient de bun incat sa nu fie nevoie de nicio modificare....

Nu a venit nimeni cu alternative, cu propuneri. Puterea a zis ceva, ceilalti au zis nu. Gata discutia.

Bai tampitilor, ati auzit de dezbatere? Uitati-va in dex daca nu.

Sunteti oripilati ca i-am facut prosti si manipulati? Pai cum i-ai putea face altfel cand nici ei nu stiu de ce sunt la protest?

10 comentarii:

marcel spunea...

Nu sunt specialist in managementul unor spitale dar sper sa va ofer cateva observatii argumentate, la rece.Nu am iesit in strada pentru sus sau jos nu stiu cine,nu fac parte din niciun partid si nici nu primesc bani ca postac.Singurul argument care ma determina sa postez aceste comentarii este pe blogul Dvs. citez :
"Nu a venit nimeni cu alternative, cu propuneri. Puterea a zis ceva, ceilalti au zis nu. Gata discutia.
Bai tampitilor, ati auzit de dezbatere? Uitati-va in dex daca nu."
Scuze daca impart comentariul in parti mai mici, dar este dificil de scris in casuta asta mai mica

marcel spunea...

Starea de fapt :
De ce nu iubesc romanii privatii din sanatate?
In actualul sistem medical romanesc, laboratoarele pentru analize medicale sunt private si fac contracte cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In primele 2,3,4 zile din luna, asiguratul poate face analizele medicale gratuit. Apoi se termina plafonul, iar cei asigurati isi pot face analizele contra cost chiar daca sunt la zi cu plata contributiilor de sanatate. Aceeasi situatie exista si in cazul farmaciilor (toate sunt private), unde dupa primele 5 – 7 zile din luna, chiar daca esti asigurat cu contributiile la zi, nu mai beneficiezi de medicamente compensate total sau partial.
Sa mai amintim de unii medici din spital care te “invita” la cabinetul privat sub diferite pretexte sau de colaborarile discrete a unor medici cu diferiti furnizori de medicamente si farmacii. Despre calitatea analizelor, a diagnosticelor sau a tratamentelor nu are rost sa discutam, pentru ca nu-i monitorizeaza nimeni. Cazurile tragice, aparute in presa, sunt spalate si albite de Colegiul Medicilor iar de pacienti care au primit bani din asigurarile de malpraxis nu am auzit.
Esti asigurat in Romania, este o ruleta ruseasca! Poti da peste un profesionist dar si peste unul necalificat. Poti face fata platilor informale sau observi ca la suma respectiva parca nu te doare asa de tare si mai poti amana.
In presa au aparut informatii despre fraude de genul :
-retete de medicamente eliberate de unii medici pentru pacienti morti;
-numarul total de pacienti al medicilor de familie depaseste populatia Romaniei (27 de milioane daca nu ma insel);
-internari in spitale sau consultatii fictive,etc.

marcel spunea...

Au fost alte privatizari reusite?
Privatizarile balcanice au fost un real succes in Romania.Trebuie sa va uitati la piata carburantilor auto,unde lunar se scumpeste combustibilul auto cu 3,6,9 bani pe litru iar consumatorii trebuie sa inghita noile tarife la pompa.Protestele cu monezi,Consiliul Concurentei si Statul roman nu au rezolvat nimic
Va rog sa va analizati situatia de consumator captiv in retelele de distributie gaze naturale, curent electric, cablu TV, caldura si apa calda in sistem centralizat etc. La orice scumpire luati pozitia de drepti si achitati factura cu tarife mai mari.Concurenta si legile pietei functioneaza in America, la noi Legile lui Murphy
Aspect pozitiv: prin privatizare dispar firmele capusa;
Aspect negativ: statul roman incaseaza maruntis la impozitul pe profit sau consemneaza pierderea fiscala, iar unii bugetari pierd posturile din Adunarea Generala a Actionarilor.
In concluzie,nu propune romanilor intr-o lege a sanatatii spitale si companii de asigurari private deoarece pe acestia de la stat ii schimbi daca iesi in strada, pe cand monopolul privat nu-l desfiintezi nici prin plata in monezi.

marcel spunea...

Nu sunt de acord cu asigurarile private de sanatate. Pentru a putea explica mai corect, imi permit sa fac o analogie cu piata RCA – 100% privata. Tarifele au crescut an de an din diverse motive. Piata este „supravegheata” de o comisie parlamentara, cu persoane ce provin din firmele de asigurari, platiti extraordinar de bine sa nu faca nimic in interesul beneficiarelor de polite. Multe despagubiri au fost partial platite iar platile au fost facute cu mare intarziere. Atat asiguratii cat si prestatorii de servicii (service auto) sunt nemultumiti. Sistemul de bonus-malus a iesit cu forcepsul si nu stiu cat de bine se aplica in conditiile cresterii an de an a tarifelor. Personal, am refuzat plata partiala a daunelor, am reparat masina pe banii mei si nu am mai avut bani sa dau in judecata firma de asigurari si soferul vinovat. Cu justitia din Romania nu as fi fost sigur ca pot castiga procesul dupa 3-4 ani de judecata.
Pentru anomaliile unui sistem de sanatate bazat nmai pe companii private de asigurari de sanatate va recomand "Sicko".

marcel spunea...

(Sub)Finantarea :
Banii nu ajung niciodata.Daca la nivel individual este valabil, ar putea fi adevarat si la nivel de sistem.
1. Dublu standard in colectarea contributiilor : pentru 100 de lei datorie o firma privata este somata si executata silit iar datoriile mari ale unor companii de stat (Compania Nationala a Huilei, CFR Marfa, etc…) sunt tolerate.
2. Casa Nationala de Sanatate (la fel si sistemul de pensii) au avut si excedent, iar banii din contributii au fost “confiscati’ de stat. Au fost returnati cu dobanda aferenta ?
3. Care Casa de Sanatate are deficit ? Casa de Sanatate pentru Ministerul Transporturilor, pentru militari, pentru avocati, etc…
4. Ce categorii sunt exceptate de plata contributiilor ? Din cate cunosc militarii nu platesc contributii de angajat si nici ministerele nu platesc contributiile de angajator. (va rog sa verificati, nu sunt sigur). Cei din mediul rural, cu gospodarii de subzistenta platesc contributii?
5. Ce categorii de venituri sunt exceptate de la plata contributiilor de sanatate? Din cate cunosc au fost sau poate mai sunt bugetari cu salar de 1.000 lei, de exemplu, prin sporuri si prime ajung la 1.800 de lei, iar pe sumele din sporuri si prime nu se platesc contributii de sanatate, pensii,etc. Era/este o forma mascata de plata gri la bugetari. De asemenea, va rog sa verificati daca la veniturile unor bugetari numiti in consiliile de administratie ale unor companii de stat (indemnizatii de sedinta) erau calculate contributii de sanatate. Pe un privat Casa Nationala / Judeteana de Sanatate verifica plata contributiilor in functie de venituri pe ultimii 5 ani, A facut si pentru bugetari asemenea controale ?

marcel spunea...

Inlaturarea risipei si eficientizarea cheltuiellilor din casa de sanatate nu se face din cauza ca nu se vrea. Cine nu vor ? Conducerea casei, DNA, Parchetul. Si ramanem in continuare cu decontarea consultatiilor false, a internarilor fictive si a retetelor pentru morti – hotul neprins = negustor cinstit.
In primul rand as incepe cu lista medicamentelor compensate.Ar ramane numai acele medicamente pentru cazuri grave de genul : diabet, diferite tipuri de cancer,prevazute si in programele nationale de sanatate.As face achizitia lor centralizat (pentru a putea negocia un pret mai bun in functie de cantitate) in mod transparent pe Bursa de Marfuri.Majoritatea medicamentelor 90-95% ar fi generice iar cine vrea medicamente mai scumpe fie cash la farmacie fie printr-o asigurare suplimentara chiar privata.
As avea sa spunem 8 depozite regionale care ar aproviziona spitalele si farmaciile.Poate nu cunoasteti,dar din Romania se face export de medicamente compensate.Nu cunosc detalii exacte, nu stiu daca o fac distribuitorii,farmaciile sau importatorii dar daca informatia este reala iti faci o idee despre "baietii destepti" ai medicamentelor.

marcel spunea...

As defini exact pachetul de baza, specific contributiilor de sanatate la salariul minim pe economie. Fiecare asigurat ar avea un card de sanatate pe care, se aduna lunar contributiile in bani dar transformate in puncte,bile sau cuburi. La inceput sistemul se poate aplica total persoanelor tinere si cu unele subventii procentuale, proportional cu varsta. De exemplu un tanar de 20 de ani proaspat intrat in sistemul de asigurari, cu un salar de 1000 ron,va primi cardul cu puncte(pentru a nu putea retrage banii de pe card)Contributii angajat+angajator aprox.100 lei pe luna, 1200 lei/an = 1200puncte pe card.D-l Marius, 40 de ani, salar 2000 lei/ luna, 2400 lei/an = 2400 puncte.Pentru ca nu pot calcula cuantumul contributiilor si costul serviciilor din trecut punctul dvs. ar fi subventionat cu 40%,procent identic la toate persoanele de 40 de ani. Calculul d-lui Marius ar fi urmatorul :
2.400+(40%X2.400)=2.400+960=3.360 lei sau puncte. La persoanele de 60 de ani procentul de indexare ar 75%. Banii depusi pe aceste carduri vor fi actualizati cu rata inflatiei prin lege.Veti putea face transfer de bani/pct de pe cardul dvs. pe cel al soacrei daca nu-i ajung punctele sau puteti dona puncte pentru cazuri umanitare. Veti putea depune suplimentar bani dar nu veti putea sa-i scoateti sau sa-i folositi ca si garantii la un credit bancar.Ce se intampla cand depasiti limita, va consumati toate punctele. In functie de veniturile dvs. faceti un angajament de plata cu casa de sanatate pe 1,2,3 ani si platiti rate ca la banca.Daca aveti excedent il puteti lasa mostenire prin testament.In cazul in care nu aveti urgente grave va puteti alege orice cabinet medical,spital sau farmacie, in functie de costuri si calitatea serviciilor medicale oferite-nu ar mai conta forma lor de proprietate.La cabinetul medical va face factura,va scrie reteta si puneti cardul in POS ca la supermarket.
Dar as pastra de exemplu 8 case de sanatate regionalede stat, si o singura casa nationala in Bucuresti bine informatizate.Fiind de stat le pot controla prin intermediul Curtii de Conturi iar depozitele de medicamente prin intermediul Garzii Financiare.O singura problema la care inca mai caut solutii : banii dvs sunt reali, in conturile unei case regionale cu 5 milioane de asigurati.Daca exista sume excedentare pe care casa le pune intr-un depozit la termen de un an cu dobanda de 5% pe an iar dvs primiti indexarea cu inflatia de 3%, inseamna ca, casa face venituri pe banii dvs.(diferenta de 2%)Desi intrarile de bani si decontarile se fac ca intr-un cont curent e dificil sa faci redistribuire de bani la cei sanatosi. Probabil, prin lege,as obliga casa la investitii.As pastra procentul de 3% ca plafon maxim pentru cheltuielile de administrare a caselor regionale si centrale.

marcel spunea...

Am uitat sa mentionez ca as acorda prin lege posibilitatea ca medicii tineri,sa ofere discount progresiv la serviciile lor pentru a incuraja concurenta reala intre cei tineri si cei mai in varsta cu reputatie. De ex. in primul an dupa terminarea rezidentiatului 10%,in al doilea an 8%,etc.Reducerile se vor aplica la standardele maxime de cost.Un spital privat sau de stat poate avea pretul dublu fata de standardul maxim de cost dar dvs. il alegeti si va gestionati banii/pct. de pe card.
Sper ca propunerile nu le-am descris prea incalcit si as dori sa inchei in stilul dvs.(m-am amuzat si am acceptat provocarea)
"Desteptule,de ce nu crezi ca pot exista alternative mai bune decat gandirea prezidentiala?"

marcel spunea...

P.S. As clasifica prestatorii de servicii medicale in functie de calitatea serviciilor oferite - de genul Ghidul Michelin. Normal ca evaluatorul ar fi independent si cu sediul in Finlanda (este cea mai putin corupta tara din Europa, intr-o statistica din 2009 sau 2010.

Marius Ogrean spunea...

De ce nu ai scris asta in comentariul de pe Contributors?
De ce te-ai multumit sa critici fara argumente?