vineri, 15 iunie 2012

Interpretare

Se poate interpreta ca ce s-a intamplat la alegerile locale este un dezastru pentru PDL si poate chiar pentru dreapta in Romania.

Realitatea este alta insa: Romania a fost intotdeauna asa. Regimul Basescu-Boc-PDL a fost exceptia. Timp de cativa ani au transmis mesaje de reforma, de restructurare, de reducere a diferentei intre noi si vest. Au fost mesaje bune, s-au facut lucruri, insa agenda poporului e alta.

Romanii ca popor nu au vointa sa se autodepaseasca. Nu au constiinta cum ca ar fi nevoie de autodepasire. Nu isi inteleg locul pe care il au in lume. Au impresia ca daca pot sa mearga in Germania doar cu buletinul asta inseamna ca si in Romania trebuie sa fie ca acolo.

Si in alte tari europene regimurile care au guvernat in timpul crizei au fost "pedepsite" de catre popor prin vot. Diferenta intre noi si ei este ca ei au pierdut din bunastare, in timp ce noi nu am avut niciodata bunastare. Ultimii ani au dat impresia ca poporul roman ar fi inteles aceasta diferenta fundamentala si ca este de acord sa incerce sa reduca din ea. Zic asta pentru ca s-au facut multe, intr-adevar.

Din pacate, nu a fost sa fie.

Regimul Basescu a fost condamnat ca si-a impus vointa cu forta asupra poporului. Va dau un exemplu, ca sa intelegeti ce s-a intamplat de fapt.

Ai un copil, care in perioada pubertatii incepe sa umble cu tot felul de persoane dubioase. Incerci sa ii explici ca nu e bine. Incerci sa il faci sa inteleaga. Cand vezi ca nu intelege, incerci chiar sa il opresti prin alte metode mai putin bazate pe dialog. Nu reusesti. Ce inseamna asta? Poate ca nu esti un parinte prea bun. Dar totusi, ce incerci tu sa ii spui si calea catre care incerci sa ii indrumi viata sunt bune, sunt de dorit. Nu reusesti.

Asta s-a intamplat cu Romania. Un experiment interesant: cum sa aduci un golan pe calea cea dreapta... ce coincidenta fericita...dreapta...

Vom vedea cum vor guverna USL-istii, insa e evident pentru toata lumea ce se va intampla: acapararea puterii. Nu acesta a fost de fapt scopul lor tot timpul?

Niciun comentariu: