joi, 17 ianuarie 2013

Influenta celor mari

Nu este chiar totul pierdut, nu este chiar asa de negru dracul cu Romania noastra.

Zilele acestea s-a intamplat un lucru interesant. Banca americana JP Morgan a anuntat ca va include titlurile de stat ale Romaniei in indicele titlurilor de stat din tarile emergente pe care il gestioneaza. Pietele au raspuns foarte pozitiv la aceasta stire astfel incat leul a crescut atat de mult incat BNR a trebuit sa intervina. O crestere prea mare a leului nu este de dorit pentru ca ar crea probleme exportatorilor. De asemenea, astazi guvernul s-a imprumutat cu vreo cateva miliarde de euro la o dobanda cu in jur de 1 procent mai putin decat ultima data. Foarte bine zic eu.

Acum incep lucrurile mai complicate. Anul asta Romania trebuie sa dea inapoi la FMI in jur de 5 miliarde de euro. Chiar BNR trebuie sa dea o parte din bani astfel ca aprecierea leului este un ajutor pentru banca centrala, care isi poate creste rezervele de valuta. Astazi, de exemplu, a cumparat mult euro, in incercarea de a devaloriza leul. Credeti ca este noroc sau coincidenta? Taman cand are nevoie BNR de bani se trezeste JP Morgan sa faca acel anunt, pietele raspund bine si noua ne este mai bine. Imi vine greu sa cred.

Una din explicatii sigur este recunoasterea pietelor a stabilitatii macroeconomice a Romaniei, ceea ce este un plus. (multumim Basescu si Boc ;) Ca BNR este acolo sa speculeze cat mai bine momentul, foarte bine.

O alta explicatie ar putea fi si urmatoarea: americanii prin JP Morgan ne fac un cadou, ne intind o mana, asa ca de la superputere la aliat mic si tot mai fidel. Romania de ani buni de zile demonstreaza ca SUA se poate baza pe noi, avem parteneriat strategic cu ei, Basescu a fost primit de Obama la Casa Alba, scutul anti-racheta vor sa il puna la noi pe teritoriu.

Lucrurile nu stau rau, cu o singura exceptie: USL s-a trezit vara trecuta sa dea in cap statului de drept in Romania. Au siluit toate institutiile pentru a-si atinge scopul egoist, pur electoral. Si-au pus in cap toti aliatii vestici. Hillary Clinton ne punea in aceeasi oala cu tari ca Georgia si altele care au un asa zis "recul democratic".

Sa ne intelegem. In ochii lor, nu e nicio problema ca nu mai e PDL la putere si a venit USL-ul. Pot sa guverneze, sa faca legi si multe alte lucruri........in afara de a se atinge de interesul lor! Atata timp cat ramanem aliati fideli si ne respectam angajamentele, atat cu SUA cat si cu UE, toate sunt bune si frumoase. In momentul in care o sa o ia razna cum ii place lui Crin Antonescu sa o faca, o sa inceapa problemele. Cu siguranta au avut loc negocieri diplomatice intre romani si americani si europeni. Ponta cu siguranta a fost nevoit sa promita ca nu va rupe tara de pe orbita pe care este tot mai bine ancorata. Ca semn de buna credinta, americanii ar fi putut raspunde prin aceasta miscare a JP Morgan.

"Vedeti? Daca sunteti de treaba si nu faceti prostii, o sa va fie bine. Ne aveti pe noi langa, mai faceti voi cat puteti, va mai dam si noi cate un ajutor."

Sunt convins ca la cat de puternici sunt americanii si UE, daca nu am face ce trebuie, ne-ar rezolva rau de tot. Asta nu inseamna razboi sau declaratii furtunoase. Nu. Ar insemna ca in spatele usilor inchise nu am mai avea nicio sansa.

Si atunci ce ne ramane? Rusia? O cvasi dictatura cu aere de fost imperiu? Relatia cu ei ar fi cam asa: noi va luam si voi ne dati.

Probleme sunt multe si vor mai fi, dar imi place sa cred ca, de exemplu, nimeni nu il are chiar asa de mult la suflet pe Voiculescu. Daca ar intra in puscarie, nu cred ca Ponta sau chiar Antonescu ar suferi prea mult. Vom vedea.

Niciun comentariu: