marți, 8 ianuarie 2013

Lupta pentru justitie

Ca poporul roman e plin de prosti ne-am lamurit.
Ca poporul roman e ca un magar care merge dupa morcovul asezat in varful batului, nu mai e o necunoscuta. Cu cat ii promiti mai mult, cu atat o sa te creada mai mult.

Rezultatul: au votat USL cu o majoritate covarsitoare.

Ok. Aici suntem acum. Problema este insa alta si ea ne urmareste de secole: justitia.

Majoritatea USL are numarul de mandate de parlamentari necesar pentru a amenda Constitutia si o va face.
Intrebarea este: cum va vota poporul cand USL va introduce in Constitutie elemente care vor pune piedici justitiei?

Observati ca am zis "cand" si nu "daca" pentru ca sigur se va intampla, cu oameni ca Voiculescu, Dragnea la butoane si cu executanti fideli ca Mona Pivniceru ministrul Justitiei si Crin Antonescu, crizatul de serviciu.

OK. Inteleg romanul cand vine vorba de partea economica: este sarac, vrea sa nu mai fie sarac, ii voteaza pe toti coruptii si condamnatii care ii promit ca il vor scoate din saracie. Bine.

Intrebarea este: de ce ar vota ceva care dauneaza justitiei, cand o justitie functionala ii va ajuta si lui?
Cand vrea sa dea in judecata pe cineva, e interesul lui ca procesul sa dureze mai putin, ca judecatorul si/sau procurorul sa isi faca treaba, ca nimeni sa nu poata influenta cumva sentinta.

Logic nu? Evident ca e logic, dar la fel de logic era si un vot echilibrat care sa nu permita derapaje, la fel de logic era si un vot in favoarea unor oameni respectabili si respectati de lumea civilizata.

Pronosticul meu este urmatorul: Victor Ponta va veni cu o propunere de modificare a Constitutiei in care se vor face anumite adaugiri, anumite clarificari si neaparat una sau doua teme majore, fundamentale. Va dau niste exemple:

- sa nu mai fie 3 procese(prima instanta, apel si recurs) ci numai doua; nu am nimic de comentat aici, nu sunt de specialitate, pare utila
- desfiintarea Presedintiei si adoptarea Monarhiei parlamentare ca forma de organizare a statului; voi dezbate ulterior aceasta prostie care va prinde de minune la toti semidoctii si ipocritii
- reorganizarea teritoriala
- alegerea Presedintelui de catre Parlament pentru a nu mai avea un "dictator" gen Basescu; nu stiu daca va prinde, cu siguranta prinde la o groaza de tampiti care n-au inteles nimic din ce s-a intamplat in ultimii ani

SI, cel mai important, va baga in Constitutie SPARLA CU JUSTITIA. Va fi o chestie tehnico-juridica, deloc banala, greu de inteles de catre romanul care am stabilit ca e prost. Opozitia ar trebui sa duca niste campanii de informare foarte serioase ca sa convinga poporul ca nu e bine si vedem si noi ce opozitie avem acum cu NESIMTITUL DE BLAGA la conducerea PDL (nu mai vorbesc de papagalul asta ca iar ma enervez).

In acel moment, boborul va fi zgandarit la orgoliul lui de patriot, manca-l-ar mama si va zice: "Cum sa nu votez asa ceva? Uite cate lucruri bune? Merita sa pierdem atatea lucruri utile pentru doua amarate de articole care zic portocalii ca cica dauneaza justitiei?"

Da! Merita! Ca nu pierdem nimic! Reforma constitutionala se poate face si fara articole proaste!!!!

Voi ce ziceti? La cat de exasperant de prost este acest popor, credeti ca vom reusi sa trecem acest hop cand va veni?

O justitie functionala este garantul echilibrului in stat, al bunei functionari a institutiilor, a respectarii legilor, a rezolvarii conflictelor care apar peste tot in societate si in economie. Criza economica va trece, economia va creste, lucrurile se vor indrepta cu timpul, dar daca justitia nu isi va mai face treaba, cum vom scapa de coruptie si hotie?

Asta este problema reala a Romaniei: coruptia endemica. Daca nu vom continua sa luptam impotriva ei nu va fi bine. Va fi o iluzie de bine. Cei cu bani vor face tot ce vor si cei fara bani nu vor avea nicio putere. Cum spargi un monopol altfel decat prin justitie? Cum recuperezi o dauna altfel decat prin justitie? Cum te aperi impotriva unor santaje, inscenari, calomnii, defaimari altfel decat apeland la magistrati?

OK. USL-ul are puterea executiva si legislativa. Bravo lor. Nu trebuie sa aiba si puterea judecatoreasca. Aceasta trebuie sa ramana independenta, in afara jocului politic. Si atunci toti vom avea de castigat.

Niciun comentariu: