luni, 4 februarie 2013

Posibila strategie a lui Victor Ponta

Cat de bine am scris in acest articol din zbuciumata vara politica a anului 2012:

"USL e captiv. Pe de-o parte, are in randurile lui o multime de oameni aflati in pericol de puscarie. Pe de alta parte, de ce nu? Daca tot arunca cu bani astia, de ce sa nu-i luam? Ei isi fac datoria de politicieni: daca le iese, vor acapara puterea, daca nu le iese raman cu banii. Daca le iese, pot sau nu sa-i ajute pe finantatori, daca nu le iese, s-a terminat. Gata cu tranzitia!"

Unde suntem astazi? Suntem la partea cu "daca le iese, pot sau nu sa-i ajute pe finantatori".

Suntem atat de aproape de finalul tranzitiei postcomuniste...de ce sa-l ratam?

Hai sa ne gandim un pic la Victor Ponta: are sansa sa intre in istorie ca cel care a pus punct zbuciumatei treceri a societatii romanesti de la haosul comunist la nenumaratele oportunitati ale capitalismului in interiorul Uniunii Europene.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca: sa nu puna piedici justitiei.

Pentru asta, sunt mai multe puncte de rezolvat:

1.trebuie create conditiile ca Dan Voiculescu sa fie condamnat la inchisoare de catre ICCJ, asta in cazul in care e vinovat, desigur. In acel moment, o piesa importanta a nomenclaturii comuniste care a facut atata opozitie de douazeci de ani incoace va cadea. Cel mai probabil, Antena 3 va avea sau o schimbare fundamentala de continut si abordare sau va fi inchisa. Se va termina cu manipularea grosolana din societatea romaneasca, discursul public va putea sa evolueze in directia dezbaterilor mai serioase si constructive.

2. Inspectoratul de Stat in Constructii cere ca Adrian Nastase sa fie executat silit. Nu stiu exact ce avere are dar sigur un milion si ceva de euro conteaza destul de mult. Astfel, influenta lui Nastase va avea de suferit atat datorita condamnarii pentru coruptie cat si pentru ca nu va mai avea parghii economice de influenta.

3. Numirea unor procurori competenti in functiile de conducere de la Parchetul General si DNA vor face infinit mai grea munca celor care vor sa influenteze justitia pentru a scapa de dosarele pe care le au, pe de-o parte si pe de alta, sa isi ascunda ilegalitatile pe care le vor comite in viitor.

Sa ne fie clar: miliardari precum Dinu Patriciu, Ioan Niculae, George Copos, Dan Voiculescu si alti imbogatiti ai tranzitiei nu vor mai aparea in Romania. Intr-o piata atat de mare cum este UE, concurenta este foarte mare, se vor imbogati doar cei care creeaza cu adevarat plus valoare. Ce inseamna asta? Nu vor mai veni alti afaceristi cu influenta atat de mare economica si politica pentru a pune tot felul de piedici dezvoltarii institutionale a Romaniei. Nu mai au cum sa apara. Va fi plin de gainari care vor incerca tot felul de lucruri dar o justitie functionala ii va scoate din joc repede.

 Spre asta ne indreptam. De ce sa nu ne continuam drumul? Victor Ponta are sansa sa intre in istoria ca fiind cel care a finalizat demersul inceput de Basescu in 2004: modernizarea Romaniei.

Desigur ca imi pare rau ca nu a putut fi Emil Boc persoana asta sau cineva din PDL. Au fost, in mare masura, cei care au realizat reforma, sub indrumarea lui Basescu. Realitatea pragmatica ma face insa sa nu raman suparat prea mult...Daca Ponta va continua pe calea dreapta, interesul nostru, al cetatenilor va fi indeplinit.

Peste un an, doi, vom iesi din aceasta criza economica, decalajul dintre Romania si restul UE va tot scadea, incetul cu incetul, romanilor le va fi tot mai bine.

Nu uitati urmatorul lucru: motivul pentru care romanilor le-a fost greu in ultimii 5 ani in UE este ca intr-o piata unica, preturile se egalizeaza. Preturile in Romania au crescut constant in ultimii ani si vor mai tot creste. Pana cand? Pana cand vor fi la fel ca in restul Uniunii. Si atunci cresterea va incetini, tinzand spre inflatia medie a UE: 2, 3%. Va veni si timpul nostru.

Si atunci Victor Ponta ar putea fi acolo sa spuna: uitati, sub guvernarea noastra am readus incetul cu incetul bunastarea romanilor. Va avea norocul sa fie in functie cand se va intampla. Oricum se intampla, dar el va lua laurii.....daca ii va lua.

Trebuie sa faca pana atunci curatenie. Sa vedem daca va reusi. Asta probabil ca este tema pe care a primit-o de la Comisia Europeana prin Basescu. Altfel probabil ca nu ajungea prim-ministru din nou.

Ii urez lui Victor Ponta sa imi plagieze strategia. Ar fi in folosul tuturor.

Niciun comentariu: