duminică, 3 martie 2013

Criza economica in lume

Italienii au cam dat-o-n bara cu alegerile parlamentare. Le va fi greu acum sa isi formeze o majoritate care sa sustina un guvern, pentru ca nici un partid nu are avantaje clare si taberele par ca nu se inteleg.

In Portugalia, sute de mii de oameni din toata tara protesteaza impotriva masurilor de austeritate cerute de "troica" pentru a li se acorda ajutoare financiare.

Somajul in Uniunea Europeana este de peste 11%.

Francezilor li se recomanda sa schimbe sistemul actual si sa lucreze 40 de ore pe saptamana, nu 35. Fara astfel de masuri, competitivitatea economiei lor este pusa sub indoiala.

Americanii nu reusesc sa se inteleaga pe buget asa ca Obama a trebuit sa semneze taieri bugetare in valoare de 85 de miliarde de dolari. Aceste masuri pun sub presiune cresterea economica in tara lor si nu numai.

In Bulgaria guvernul a demisionat in urma protestelor impotriva masurilor de austeritate si cresterii preturilor.

Japonia si-a scazut moneda ca sa isi ajute exporturile de l-au facut pe Soros sa castige iar vreun miliard de dolari.

Se vorbeste despre un posibil razboi al valutelor intre tarile lumii, pentru a castiga avantaje pe partea economica. Asta poate duce la cresterea preturilor in toata lumea. Nu ca nu se intampla deja...

...Da e criza rau. Anul trecut tot spuneau politicienii ca anul 2013 va fi unul greu. Ma tot intrebam ce naiba s-ar putea intampla. Acum vad.

Totusi, o veste buna: indicele Dow Jones se apropie de maximul istoric. Hmm...interesant. Se pare ca pe investitori nu ii sperie taierile lui Obama. Ce bine. Macar atat. Daca la americani le e bine, ne poate fi si noua (vezi Deveselu).

..................................

Ar trebui sa o las mai moale cu stirile politice. Cele mai importante sunt stirile economice. Acolo vedem exact unde se afla lumea. Va recomand si voua acelasi lucru.

Niciun comentariu: