marți, 27 august 2013

Despre exploatarea de la Rosia Montana

Citez din articolul acesta de pe Hotnews:

"Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura, citeaza Agerpres.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana."

Ma bucur. Eu sunt de acord cu exploatarea de la Rosia Montana.

Exploatarea resurselor pe care le avem poate reprezenta un avantaj fata de alte tari. Avem gaze, avem aur, uraniu. Altii n-au si trebuie sa importe. De ce sa nu ne folosim avantajele competitive pe care le avem, asa putine cum sunt ele?

Daca nu am scoate aurul de acolo, ar fi ca si cand nu l-am avea.

Trebuie sa se vegheze la respectarea legii in zona, astfel incat RMGC sa nu faca prostii ca sa creeze dezastre ecologice. Daca vor gresi, vor trebui sa plateasca.

Investitii si locuri de munca.

P.S. Nu am primit bani de la RMGC ca sa scriu acest articol :)

Niciun comentariu: