sâmbătă, 26 octombrie 2013

Unde este jocul acum?

Unde este jocul politic acum?

Este clar pentru oricine are ochii deschisi ca Victor Ponta este un dezastru pentru Romania.
Sunt convins ca sunt putini oameni din categoria celor cu ochii deschisi care au intalnit in viata lor un om care sa minta mai mult si mai la vedere decat Victor Ponta. Este un pericol pentru imaginea Romaniei in afara (plagiator, lovitura de stat din 2012, mincinos notoriu) si un pericol pentru Romania in interior (esecurile privatizarilor Oltchim si CFR Marfa, incasari la buget cu 6 milioane de lei mai putin, atacuri la justitie, investitiile in infrastructura taiate, etc.).

Cu siguranta si PSD-istii sunt constienti de situatie. Poate doar tata socru Ilie Sarbu este mai vehement in a-l apara pe Ponta.

In mod normal, lucrurile ar trebui sa se schimbe. Chiar si acum, desi PSD-ul incepe sa aiba majoritate in Parlament, cu siguranta ca o motiune de cenzura ar putea sa dea jos guvernul. Unde este problema insa?

La PNL. Crin Antonescu mai exact. Daca ar fi oameni cu o minima responsabilitate si vederi de dreapta cum se pretind, ar putea sa faca o alianta cu PDL, UDMR, PPDD si minoritati si chiar ar putea guverna. Basescu de-abia ar astepta sa numeasca un alt premier. Sunt convins ca ar fi dispus sa numeasca premier de la PNL. In acest caz s-ar putea guverna tara cum trebuie, lucrurile ar merge inainte.

Problema e Antonescu. El vrea sa ajunga presedinte. Cum in partidul ala nu mai prea exista oameni care sa i se opuna, toate aceste posibilitati sunt excluse din start. Probabil ca au si avut loc discutii intre PNL si PDL si altii ca sa il dea jos pe Ponta insa prima conditie pusa sunt convins ca este ca ceilalti sa il sustina pe Antonescu la presedintie.

Ceea ce ar fi alta mare prostie. Un om precum Crin Antonescu in functia de presedintele tarii ar distruge si ultima bruma de credibilitate pe care o are Romania. Cat or fi ei americanii de americani, cu un astfel de presedinte nu ar mai avea nicio certitudine. Ce scut anti-racheta, ce geopolitica? Ar fi un dezastru complet. Antonescu nu stie nimic, nu stie sa faca nimic doar sa minta si sa asculte ordine dar nu stii niciodata exact ale cui.

L-au primit americanii pe Ponta in vizita la Biden insa sunt constienti de interesul lor in regiune si stiu ca nu pot face nimic cu acesti oameni, Ponta si Antonescu. De aceea Joe Biden l-a si sunat dupa doua zile pe Basescu la telefon. Nu poti sa faci jocuri din acestea mari cu un om precum Victor Ponta. Nu poti sa ai nicio pretentie si asteptare de la un om care, pur si simplu, minte cum respira.

Deci unde este jocul acum?
La PNL. Daca ar reusi sa il dea jos pe Antonescu, lucrurile ar putea sta bine. Daca nu, o sa fie tot mai rau. Riscul este sa ne intoarcem la anul 2000, numai ca nu va mai trebui sa alegem intre Vadim si Iliescu ci intre Ponta si Antonescu. E totusi greu sa ajungem pana acolo pentru ca oamenii astia se erodeaza politic intr-un mod incredibil. Oricum ar fi trebuie sa avem grija ca daca nu se duce naibii tara asta.

Niciun comentariu: