luni, 31 martie 2014

Despre competenta

Am vazut zilele acestea un filmulet comic pe internet care, impreuna cu un articol trimis de cineva mi-au provocat o revelatie despre competenta.

Filmul este despre corporatism in cea mai urata fata a lui. Am lucrat si eu ceva timp prin astfel de medii multinationale, suficient de mult incat vizionarea lui sa imi provoace o reactie de dezgust. In astfel de companii, deciziile foarte des nu au la baza nicio fundamentare rationala, nimeni nu are imaginea de ansamblu, vorbele specialistilor reali sunt acoperite de cele ale pupincuristilor, managerii ii prefera pe cei care le dau mesaje placute, chiar daca incorecte sau incomplete, meritocratia nu exista, chiar din contra, se prefera promovarea oamenilor mai putin competenti care insa fac ce li se spune si nu creeaza probleme. Nu in ultimul rand, pe nimeni nu intereseaza in mod real ce se intampla sub ei. Fiecare se concentreaza ca cel de deasupra lui sa fie multumit. Este de-a dreptul demoralizator sa vezi un CEO care nu da doi bani pe ce cred oamenii lui.

In ce consta revelatia? In faptul ca la fel este peste tot, in toate domeniile vietii.

M-a batut gandul de multe ori si inca ma bate sa intru in politica. Ati vazut si voi in toate articolele scrise de-a lungul timpului, domeniul ma pasioneaza, cel putin suficient de mult cat sa scriu despre el in mod public. De fiecare data cand ma gandeam la un astfel de pas aveam insa o retinere cum ca nu voi face fata pentru ca in politica sunt tot felul de oameni oportunisti, fara mama, fara tata, disponibili sa faca orice ca sa prinda o functie, sa promoveze, pupincuristi, oameni fara pregatire.

Zilele astea am avut revelatia. Si ce daca? Exact la fel este si in corporatii. Aceeasi calitate umana sau mai bine zis, lipsa ei. Greu gasesti o companie mare care sa aiba o structura solida a managementului care sa incurajeze meritocratia, lucrul bine facut, etc. si si in cele care au asa ceva, daca nu esti atent sau daca lasi lucrurile din frau, sistemul se strica in mod invariabil. Poate ca ce spun eu nici nu se prea poate controla . Pana la urma tine de natura umana. Si intre doi oameni hiper-competenti, unul va fi mai pupincurist decat altul.

La fel este si in domeniul bugetar, chiar mai rau, caci conteaza foarte multe pe cine cunosti, fiul cui esti sau pe cine ai pupat in fund la momentul potrivit.

Si atunci intrebarea este urmatoarea: unde poti activa daca esti o persoana competenta, cu bun simt? Realitatea este asta: oriunde vei merge, vei da de oameni incompetenti dar cu tupeu si ambitii mari. Articolul de care va ziceam care mi-a cauzat revelatia chiar asta spune. Cu cat persoana este mai incompetenta, cu atat ajunge sa se supraestimeze atunci cand se autoevalueaza iar noi le facem munca si mai usoara: LE SUPRAESTIMAM ABILITATILE MACHIAVELICE. Nu sunt niste genii ale manipularii, disimularii si strategiei pe termen lung. Pur si simplu atata stiu sa faca. Sunt atat de limitati in gandire incat nu ar putea veni oricum cu alta strategie.

Raspunsul este simplu: peste tot.

Printre toti politicienii complet dezagreabili si multi dintre ei nefrecventabili exista si oameni de calitate. Fara ei nu s-ar putea realiza strategii electorale, analize politice, sociale, etc. N-o sa vedeti niciodata un Dan Sova venind cu mega strategii. In schimb exista si cate un Alin Teodorescu de la care vei auzi lucruri interesante. Am dat un exemplu la PSD. La PNL sincer nu imi vine in minte. La PDL mai gasesti un Boc, un Predoiu care totusi au o cariera profesionala in spate. La PMP un Lazaroiu, un Cristian Preda. Nu toti sunt o apa si un pamant. Nu toti sunt o mizerie.

La fel si in corporatii. Exista oaze unde lucrurile functioneaza. Sunt locuri de munca unde ai ocazia sa faci lucruri interesante si sa fii si apreciat, chiar daca nu extrem de multe....din pacate.

Care este concluzia? Nu trebuie sa ne fie frica de nimic: nici de corporatism, nici de politicieni, nici de coruptia de la bugetari, nici de nimeni. Incompetenta este peste tot. Toata lumea asta este construita in jurul existentei mediocrilor. Nu vom gasi niciodata un loc liber de prostie si rautate. De asemenea, nu avem alternativa noi, cei din tabara cealalta decat sa continuam sa muncim, sa ne perfectionam, sa fim competenti. Nu ai cum sa lupti cu unii mai slabi devenind si tu slab. Asta e lumea.

P.S.: Articolul il gasiti aici si filmul aici.

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.ribbonfarm.com/the-gervais-principle/

http://michaelochurch.wordpress.com/2013/02/19/gervais-principle-questioned-macleods-hierarchy-the-technocrat-and-vc-startups/