luni, 24 martie 2014

Ucraina, lebada neagra

Ce se intampla in Ucraina si Crimeea este o lebada neagra de-a lui Nassim Taleb. A game changer.

1. Pune in umbra globalizarea. In momentul in care Putin anunta ca va nationaliza companiile straine din Rusia ca raspuns la sanctiunile occidentului, te gandesti de doua ori inainte de a mai investi acolo. Au iesit in primul trimestru vreo 60-70 miliarde de dolari din Rusia, mai mult decat in tot anul 2013. Devine tot mai evident ca globalizarea o fi buna dar are limitele ei. Nu poti avea incredere in dictaturi cum este Rusia.

2. S-a accelerat intr-un mod nesperat sprijinul pentru aderarea la UE a Republicii Moldova. In momentul in care si John McCain atrage atentia asupra riscului interventiilor Rusiei in Moldova si Transnistria, este cam evident ca viteza de integrare a tarii vecine va creste semnificativ. Si Ucraina a semnat tratatul politic de aderare la UE si, in functie de rezultatul alegerilor prezidentiale, probabil ca va ramane si ea pe traiectoria vestului. Sa speram. Se clarifica un pic zonele de influenta in estul Europei, din fericire, in favoarea UE.

3. Traian Basescu primeste un ajutor nesperat pe final de mandat. Va fi iar in prim plan datorita expunerii pe marginea problemelor din Crimeea. Sa te intalnesti la Bruxelles cu Obama si cu Lavrov nu este putin. Sa sustii vehement sanctiunile impotriva Rusiei te pozitioneaza ca aliat de incredere al americanilor si membru important in UE. Pe buna dreptate, suntem cea mai estica tara din uniune. Cu ocazia asta ii ia mediatic fata lui Ponta, al carui guvern proaspat reinvestit a trecut mai mult neobservat si foarte bine, pentru ca, sa fim seriosi, Ponta si daca ar avea mandat de reprezentare, tot nu ar avea ce cauta intre Barack Obama, Serghei Lavrov, Xi Jinping si altii.

Totul a pornit de la dorinta de libertate si mai bine a ucrainienilor. Iata ca lucrurile se mai si schimba.

Niciun comentariu: