luni, 19 mai 2014

De ce sa mergeti la vot

In articolul anterior am avut chef de glume dar m-am gandit ca totusi merita enumerate motivele pentru care e important sa votati. Eu le stiu, presupun ca si voi le stiti insa mai e un fenomen. Poate ca unii dintre voi nu sunt constienti de aceste probleme si nici nu aveti curajul sa intrebati de frica unui raspuns de genul: "Cum!?!?! Nu stii asta?!?!?"

Motive, deci, pentru care sa mergeti la vot:

1. Poate cel mai important motiv, reprezentativitatea. Sa zicem ca merg 30% din alegatori la vot. Parca asa se preconizeaza ca va fi prezenta pe 25 mai la europarlamentare. Sa zicem ca partidul care ia cele mai multe mandate (PSD) va lua 40-50% din voturi. Asta inseamna jumatate din 30%, adica 15%. Partidul care va reprezenta Romania in mod majoritar la Bruxelles va fi fost votat doar de 15% din populatie. Intelegeti ce aberant este? Acei 15% practic dicteaza directia Romaniei in materie de politica in cadrul Parlamentului European. Restul de 85% din alegatori vor lua firimiturile.

2. Asa-zisele elite refuza sa mearga la vot pe considerentul ca toti sunt o mizerie, ca sunt scarbiti de politica. In acest timp, oamenii de la tara, asistatii social, oamenii de partid, etc. merg sarguincios la vot sau pentru ca vor sa-si pastreze rentele primite de la stat sau pentru ca sunt incurajati cu cate-o galetusa sau kilogram de faina electorale... Rezultanta este ca decizia este luata de oameni care nu inteleg bine implicatiile, care nu sunt informati. Ganditi-va cum a fost la alegerile parlamentare din 2012 cand au fost votati condamnati definitiv la inchisoare cu suspendare si alte specimene. S-a votat mecanic, fara nicio logica. Daca cititi blogul asta inseamna ca cel mai probabil nu sunteti in categoria a doua. Puteti fi sau in prima, cea a scarbitilor sau in cea a oamenilor de bine care inteleg lumea din jur si sunt responsabili mergand la vot. Care dintre categoriile enumerate vreti sa decida pentru voi? Din pacate, astia responsabili cu capul pe umeri suntem minoritari. Daca nici astia cati suntem nu mergem la vot, ce asteptari putem avea ca Romania va evolua?

3. Mai exista o categorie importanta de votanti: mortii lui Dragnea. Pe langa pleiada de spalati pe creier si momiti cu mita electorala mai sunt si voturi frauduloase. Si acestea vor conta. Am vazut estimari ca la referendumul de demitere al lui Basescu din 2012 au fost in jur de 1 milion de voturi furate. Va dati seama ce numar mare? Puteti gandi ca oricum, daca se fura atata la vot, ce mai conteaza un vot in plus, nu? Fals. Orice vot conteaza. Ce e chiar asa mare lucru sa iti iei o jumatate de ora intr-o zi si sa votezi? Exista si partide nou infiintate, PMP si FC, care nu sunt pline de nomenclaturisti, securisti si corupti. Aveti de unde alege.

4. Romanii se plang ca vor o clasa politica noua, o resetare a partidelor, etc. dar nu inteleg ca asta nu se poate intampla peste noapte. In lipsa de altceva mai bun, votezi raul cel mai mic. Nu stiu cum sa va spun dar mie niste oameni ca Theodor Stolojan, Cristian Preda, Monica Macovei nu mi se par deloc rai. Din contra, ma simt bine stiind ca sunt reprezentat de astfel de politicieni.

Nu se va schimba nimic peste noapte insa daca poti face un mic pas inainte, de ce sa nu-l faci?

Niciun comentariu: