luni, 16 iunie 2014

Despre frica

Cum iti dai seama daca persoanei cu care vorbesti ii este frica de ceva?

Sunt mai multe metode dar una sigur este urmatoarea: iti spune "Gandesti prea mult".

Ce sunt fluturasii din stomac pe care ii simti cand te indragostesti?
Neuropeptidele sunt niste celule nervoase, altele decat neuronii, raspandite prin corp. Acestea se gasesc si in zona stomacului astfel ca atunci cand esti indragostit, placerea puternica pe care o ai o simti si prin intermediul acelor celule.

"Vai, Marius! Ce iti trebuie tie sa stii toate astea? Gandesti prea mult!"

Ce este dragostea? Un mecanism biologic prin care membrii de sex opus ai unei specii sunt "fortati" sa stea impreuna pentru a maximiza sansele copilului de a ajunge la o varsta la care sa poata supravietui singur.

"Vai, Marius! Cum poti sa spui asta despre dragoste? Ce gol esti pe dinauntru! Gandesti prea mult!"

Este foarte probabil ca Simona Halep sa nu ajunga niciodata numarul 1 mondial sau sa ajunga acolo doar pe o scadere de forma a sorelor Williams sau a Sharapovei datorita faptului ca este mai mica de inaltime si forta loviturilor este mai scazuta.

"Vai, Marius! De ce nu poti sa te bucuri si tu de performantele ei? Gandesti prea mult!"

Cel mai probabil Iohannis nu ar fi un bun presedinte. In primul rand nu are experienta destula in politica si lumea incepe acum sa afle despre modul controversat prin care si-a dobandit niste case ceea ce il face cel putin la fel de dubios ca si ceilalti.

"Vai, Marius! Esti spalat pe creier de Basescu asta! Gandesti prea mult!"

Scopul vietii, din moment ce avem inteligenta care ne permite o gama foarte diversa de experiente, nu are cum sa fie doar facutul copiilor. Acesta este scopul biologic dar din punct de vedere intelectual putem face mult mai multe lucruri. Ce se intampla daca iti moare copilul? Ramai fara scop in viata?

"Vai, Marius! Cum poti sa spui asa ceva? Doamne fereste! Gandesti prea mult!"

..............

V-am dat doar cateva exemple de frici ale oamenilor, de diverse feluri. Independent de subiect, toate au acelasi tipar: a urmari firul gandului te duce in niste zone complicate, neplacute, nesigure pe care majoritatea refuza sa le exploreze.

"Ce sens are sa ma gandesc la dragoste? Daca dispare? Mai bine ma bucur de ea pana mai pot. Da, Doamne, sa nu dispara! Ce ma fac daca dispare?"

"Cum sa imi moara copilul? Doamne fereste! Nici nu stiu ce m-as face. Daca as innebuni? As mai putea fi fericit vreodata?"

"Cum sa fie Iohannis murdar? Oare chiar toti sa fie patati? Nu exista nicio speranta ca Romania asta va merge bine?"

"Oare chiar nu va ajunge Simona pe locul 1? Suntem condamnati sa ramanem niste mediocri? Chiar nu o sa am parte in timpul vietii mele de o bucurie din partea apartenentei mele la poporul asta?"

Toti oamenii sunt plini de frici. Tu esti insa singurul vinovat dintre toti cand vorbesti despre asa ceva. Cum iti permiti sa le clatini echilibrul interior? Nu stii cat de mult s-au chinuit unii sa il obtina? De ce gandesti prea mult?

Niciun comentariu: