vineri, 6 iunie 2014

Directii in justitie

Este foarte interesant de observat ce se intampla cu Romania ultimilor ani. Suntem locul ideal pentru cei care doresc sa cerceteze evolutia societatilor mai ales ca societatea noastra a fost supusa unor presiuni formidabile de schimbare in ultimii 25 de ani, prin trecerea de la comunism la capitalism, de la primitivism la un inceput de civilizatie.

Poate cel mai important indicator pentru aceasta evolutie este justitia. De fapt justitia e printre cele mai importante cauze ale acestei schimbari pentru ca rolul ei este de a tine echilibrul in societate, de a rezolva conflicte, de a pune ordine in haos. Si haos am avut si mai avem destul...

Se vad deja doua mari directii pe care a lucrat si lucreaza justitia in ultimii ani.

Prima este politica. Stim toti cum politicienii si cei asociati cu politica au furat, devalizat, inselat si corupt tot ce au atins pentru a se imbogati. Odata ajunsi bogati, au facut si fac tot ce le sta in putinta pentru a-si pastra avantajele obtinute ilegal. Aici a intervenit justitia, cu un succes tot mai notabil. Avem deja fost prim-ministru, fosti ministri, secretari de stat, functionari, judecatori, politicieni in puscarii executand pedepse deloc mici.

E normal ca justitia sa fi inceput asa. "Pestele de la cap se impute". Nu ne puteam astepta ca tara sa fie condusa intr-o directie buna de niste oameni al caror singur scop este imbogatirea si apoi punerea de piedici in fata dezvoltarii tarii. Sistemul trebuia curatat. Niste exemple:
- prim-ministru care dijmuieste toate firmele de constructii din tara ca sa isi finanteze campania electorala
- ministru care vinde transformatoare vechi unei firme de stat ca si cand ar fi noi, aducand prejudicii de milioane de lei
- politicieni care au facut jocul unor interese transfrontaliere prin care au pus in pericol siguranta nationala (contracte de privatizare, contracte preferentiale, scurgeri de informatii secrete)
- politicieni care aveau retele de coruptie la varful celor mai importante institutii de justitie: ICCJ, Curti de apel, tribunale.
- presedinti de consilii judetene care deturnau milioane de euro din fonduri de la bugete pentru a ii directiona catre partide si pentru a finanta spaga electorala; astfel de baroni aveau si au o influenta extrem de toxica in procesul electoral, atentau din nou asupra sigurantei nationale prin subminarea liberului arbitru, institutiilor statului in domeniu, etc.

Al doilea plan de actiune incepe sa se vada in toata splendoarea lui: actiuni impotriva coruptiei economice.
Astfel de procese au un potential enorm de a imbunatati nivelul de trai al populatiei pentru ca vor aduce cu sine schimbari fundamentale in bine ale mecanismelor de piata. Niste exemple:

- destructurarea retelei care facea evaziune fiscala cu legume de zeci sau sute de milioane de euro; rezultatul: scaderea pretului legumelor
- inculparea conducatorilor ENEL si ANRE care in urma unor acte de coruptie au deturnat fonduri catre interese private; rezultatul: scaderea pretului la energia electrica
- destructurarea retelelor de farmacii care furau medicamentele pentru bolnavii de cancer folosind retete false pentru a le revinde apoi mai scump; rezultatul: scaderea preturilor si cresterea disponibilitatii in farmacii a medicamentelor pentru cancer
- inculparea celor care dadeau gaze mai ieftin unor companii private (Interagro a lui Ioan Niculae); rezultatul: scaderea pretului la gaze
- amenda pentru practici neconcurentiale ale Orange si Vodafone; rezultatul: scaderea pretului si cresterea calitatii serviciilor de telefonie mobila.

Peste tot unde economia de piata functioneaza liber, preturile vor scadea cu timpul.

Stiti cum mi-a venit ideea pentru acest articol? Pretul la o sticla de cinci litri de apa la Mega Image era acum o luna 5 lei. Astazi este 4,88. De ce? Foarte simplu. Concurenta.

Justitia este fundamentala. Daca o mai tine asa inca 10 ani de zile, Romania va deveni cu adevarat o tara europeana.

P.S. Eu nu cred ca Traian Basescu a influentat justitia in vreun fel de a spune: "ancheteaza-l pe unul sau pe altul". Daca a influentat in vreun fel justitia a facut-o asa cum am spus, dand directii: "acum anchetati politicieni, pentru ca vrea poporul; acum anchetati economia, ca sa creasca nivelul de trai". Poate a facut asta, poate ca nu. Dar daca a facut-o, pe langa faptul ca nu s-ar putea demonstra, eu nu as avea nimic impotriva. Oricum justitia nu putea face totul dintr-o data, volumul de munca era prea mare. Trebuiau prioritizari!

Niciun comentariu: