duminică, 31 mai 2015

Despre asimetria relatiei traditionale

Exista o multime de diferente intre sexe, unele atat de profunde incat fac relatia intre barbat si femeie sa fie mai mult o corvoada decat o placere.

In relatia traditionala, fiecare are sfera lui de influenta, ca sa zic asa: barbatul exteriorul, lumea si femeia interiorul, familia.

Barbatii, prin natura lor, trebuie sa exploreze, sa intre in competitie cu altii, sa castige, sa fie cei mai buni. Femeile stiu asta si in principiu accepta ca barbatii nu pot fi tinuti cu forta intr-un loc. Pana la urma poate fi si in interesul lor aceasta nevoie de libertate a barbatilor: un barbat de succes nu strica la casa omului.

Femeile, prin natura lor, cauta sa stabileasca relatii intre oameni, sa simta emotii, sa iubeasca, sa fie armonie si fericire in viata lor. Pana la urma, din punct de vedere evolutiv este limpede diferentierea: in timp ce barbatii mergeau la vanatoare, femeile stateau intre ele, ingrijeau copiii, stabileau sisteme complexe de relatii.

Intr-o relatie mai traditionala, care este inca influentata de modul in care vedeau bunicii, parintii lumea, relatiile cam asa sunt alcatuite.

Si de aici apare o asimetrie fundamentala.

Barbatul ajunge sa fie sef in corporatie, in partid, in institutie, etc. dar, oriunde ar fi el, nu va fi sef peste sotia lui.
Femeia, in schimb, cauta sa fie sef in mediul ei, adica in familie, deci, automat, va cauta sa fie sef si peste barbat.

Asta este realitatea. Oricat de inofensive si dragute ar parea femeile, de fapt ele poarta o lupta cu barbatul.

Ele accepta ca lumea exterioara sa fie "a lui" dar cer la schimb ca lumea interioara sa fie "a lor". Nu le intereseaza ca asta inseamna ca vor trebui sa intre in conflict cu sotul, ele isi cer dreptul de a fi stapanul casei.

Asta este sursa problemei, de fapt.

Inca de la inceput, femeile vor cauta barbati cu care sa poata avea o astfel de "configurare de puteri" in familie. Ce inseamna asta? Ele vor cauta barbati pe care sa-i poata manipula. Sa ne intelegem, nu cauta barbati prosti. Ele au nevoie ca acesta sa mearga in lume sa aiba succes deci trebuie sa fie inteligent, competitiv, etc. dar nu trebuie sa fie inteligent emotional. Trebuie sa il poata fraieri usor, sa il manipuleze prin sentimente, santaje emotionale, etc.

Astfel ea poate detine controlul in sfera ei de influenta.

Un barbat echilibrat, cu inteligenta atat rationala cat si emotionala, constient de lumea din jurul lui dar si din interiorul lui este o amenintare pentru femeie.

Daca ea ar accepta sa aiba relatie cu un astfel de barbat atunci practic si-ar pune in pericol statutul. In momentul in care barbatul ar domina lumea din exterior dar si viata familiala, atunci ea va simti ca personalitatea ii este anulata, ca nu este importanta.

Oricum, pentru o femeie este convenabil sa gaseasca fraieri si din alte motive. Daca il poate manipula atunci se poate asigura ca ii ramane fidel si nu fuge cu altele. Apoi, daca femeia are diverse complexe, frustrari, va cauta barbati mai tantalai pentru a isi demonstra cat de buna este ea, cat de sigura de sine este, etc. de fapt, va incerca sa isi reprime temerile si nesiguranta.

Oricum o iei, un barbat echilibrat, cum spuneam, nu are cum sa iasa bine intr-o relatie.

Ganditi-va la Basescu, de exemplu. O tara intreaga era la picioarele lui, dar cand mergea acasa trebuia sa faca ce ii spunea sotia (cum declara chiar el).

Asa stau lucrurile. Un barbat este obligat sa lase de la el, sa renunte la anumite dorinte si planuri, daca vrea ca relatia sa functioneze, sa mearga inainte. Femeia, indiferent cat de altruista este, mai devreme sau mai tarziu isi va cere "drepturile" si atunci barbatul are doar doua optiuni: sa taca si sa inghita sau sa plece.

Si lucrurile sunt si mai rele pentru barbat in relatiile de tip nou.

Femeile, pe buna dreptate, au inceput sa isi doreasca tot mai mult sa "atace" si ele lumea exterioara, sa fie sefi in corporatii, institutii, etc. Problema este ca, sa fie proaste sa lase din mana controlul asupra familiei. Asa ca, nu numai ca vor sa se faca ce spun ele in casa, acum incep sa intre si peste aria unde inainte barbatul era stapan.

Sigur, e normala pana la urma aceasta competitie. Fiecare, din egoism, incearca sa isi ia pentru sine cat mai mult.

Problema este ca, dupa cum am aratat, intr-o relatie, barbatul nu iese bine oricum ai lua-o.

Sa nu ma intelegeti gresit, eu ma refer la barbatul virtuos, echilibrat. La fel cum e plin de nebune pe lumea astea, la fel e plin de nesimtiti, insa, oricat de mult vrea barbatul sa faca pe desteptul in cuplu, nu va putea sa o domine pe femeie. Ea poate oricand sa spuna "nu facem sex" si barbatul nu are ce sa faca.

Relatiile sunt profund asimetrice.

Ai avut noroc sa intalnesti o persoana echilibrata? Foarte bine. Nu ai avut norocul asta? Nu ai nicio sansa la fericire in cuplu.

Ai norocul sa fii barbat tantalau dar competitiv? Esti aranjat. Esti barbat independent? Ghinion, baiatu', taci si inghite.

Niciun comentariu: