miercuri, 8 iulie 2015

Despre circulatia banilor si Grecia

Vreau sa va prezint o poveste, pe care poate o stiti, care imi va ilustra foarte bine ideea.

Un om bogat vrea sa rezerve niste camere dintr-un hotel. Se prezinta la receptie si, nedorind sa gaseasca ceva care ii place pentru a afla ulterior ca cineva a rezervat deja apartamentul, lasa o garantie de 500 de euro si pleaca impreuna cu receptionerul sa viziteze hotelul.

Managerul vazand banii, ii ia repede si merge si plateste datoria pe care o avea la furnizorul de carne pentru restaurant.

Furnizorul de carne ia repede banii si merge la firma de transport pentru a isi plati datoria.

Managerul firmei de transport merge la curva la care a fost cu cateva zile inainte si ii plateste o datorie mai veche.

Curva merge la hotelul nostru si ii plateste managerului datoria pentru camera pe care o foloseste cand merge cu clienti importanti.

Intre timp, omul bogat se intoarce din vizita hotelului. Nu a vazut nicio camera care sa ii placa asa ca isi ia cei 500 de euro si pleaca.

In mod evident, sistemul per ansamblu nu s-a imbogatit cu nicio suma, cu toate acestea, toti actorii din sistem sunt multumiti pentru ca si-au primit banii.

Aceasta este frumusetea circulatiei banilor in economie. Nu este nevoie neaparat ca un sistem economic sa creeze plus valoare pentru ca acesta sa poata supravietui. Poate fi suficient ca banii sa circule bine in economie si ca, din cand in cand, sa fie disponibile infuzii de capital care sa acopere nevoile.

Si acum sa va prezint ideea.

Ce s-a intamplat in ultimii ani cu Grecia este un exemplu clar de circulatie a banilor, de data aceasta in interiorul zonei euro.

Grecia a vandut multe titluri de stat pentru a isi finanta deficitul. O importanta parte din acele titluri de stat au fost cumparate de bancile germane si franceze. Cand a venit criza, Grecia, in mod previzibil, a avut probleme in a plati sumele pe care se obligase sa le plateasca emitand acele titluri.

Daca nu si-ar mai fi putut plati datoriile, bancile germane si franceze ar fi avut mari dificultati si o data cu ele economiile tarilor lor.

Asa ca s-a creat acel fond de stabilitate (EFSF) care practic a luat bani din bugetele tarilor si i-a dat tarilor cu probleme, celebrele PIIGS.

Vorbind doar de Grecia, ea a luat acei bani si i-a dat creditorilor, adica bancilor, adica exact tarilor care au cotizat la fondul EFSF.

Se putea argumenta de catre cetatenii germani si francezi ca banii au fost luati de la ei prin taxe si impozite si au fost dati grecilor dar realitatea este ca la fel cum au fost luati, la fel au fost dati inapoi.

De asta cred ca EUROPA NU SE MAI POATE INTOARCE DIN DRUM. Deja economia Europeana este integrata, sunt o multime de mecanisme comune, ar fi o pierdere enorma daca s-ar destrama acest proiect numit Uniunea Europeana.

Exact pentru asta cu siguranta grecii vor primi din nou ajutor. Trebuie sa inteleaga si ei de vorba buna, sa isi faca putina ordine in treburile interne si lucrurile vor merge inainte.

Niciun comentariu: