vineri, 25 septembrie 2015

Romania, inca sub securisti

Nu este in regula ce s-a intamplat in Romania de 25 de ani si inca se mai intampla si anume ca serviciile secrete prin fostii si actualii angajati conduc tara, conduc business-uri, conduc tot.

Imaginati-va urmatoarea situatie:
1991 - trebuie infiintat un guvern.

Tu, membru de partid relativ influent, il stii chiar si pe Iliescu din 19XY vrei sa fii numit ministru la transporturi.

Iti suni toate relatiile, trimiti chiar lui Iliescu un mesaj prin interpusi ca acum nu mai ajungi asa usor la el ca inainte de 1989.

Ai primit mesaje destul de incurajatoare. Te sustine si X si Y.

Si apoi vine momentul anuntului: ministru al transporturilor, Traian Basescu.

Ce urat, te gandesti tu. Inseamna ca o fi avut mai multe relatii, oare ce n-am facut bine? Oare trebuia sa dau niste bani? Oare trebuia sa vorbesc si cu Z sau W?

Si tu iti tot pui intrebari si analizezi unde ai gresit.........

Dar de fapt tu habar nu ai ca nu aveai nicio sansa. Sansele tale de a fi numit ministru nu erau zero, erau minus infinit.

Pai Basescu, fost responsabil al Romaniei la Anvers, unde a invartit afaceri de milioane pentru Romania, apoi sef in portul Constanta unde le-a continuat avea relatii in toata lumea, avea relatii in toata Securitatea.

Asta e problema.

Puterea nu poti sa ajungi sa o dobandesti, ca vrei tu.

Sunt oameni pe lumea asta care pur si simplu AU puterea.

Au niste informatii sau parghii care ii fac de neinlocuit, peste ei nu se poate trece.

Ilie Sarbu, de exemplu, s-a spus ca ar fi fost responsabil cu fabricarea identitatilor false pentru spionii romani de dinainte de 1989.

Va dati seama ce putere are omul ala? El stie tot despre toti care au fost securisti acoperiti, acum se pretind politicieni curati iar el are posibilitatea sa ii tina pe toti la respect cu informatiile pe care le detine.

Omul ala pur si simplu are putere. Putere putere. Caci puterea inseamna informatie.....sau bani foarte multi....cu care poti cumpara informatie.

Nu e normal asa ceva. Sigur, intotdeauna vor fi oameni care vor avea o astfel de putere dar ar trebui sa nu o foloseasca decat in interes de serviciu, in interesul tarii.

Problema cu Romania este ca toti acesti oameni au folosit puterea REALA pe care o aveau pentru a obtine beneficii, bani, functii, firme, contracte.

Pai ce sanse poate avea un om simplu in fata unor astfel de forte?

Imaginati-va ca mergeti la o negociere pentru un contract si esti tu, un competitor si clientul, cu vreo 5 angajati.

Ganditi-va cum ar fi ca tu sa fii singurul "om simplu" din camera. Restul, adica si competitorul si clientul sa fie securisti.

E clar ca acea negociere este doar de forma. Contractul tot securistii il vor castiga, pentru ca se stiu intre ei.

Nu ai avea nicio sansa.

Trebuie sa se termine o data cu lucrurile astea in Romania.

Niciun comentariu: